Wykonanie
Jeszcze zdążycie upiec przed Świętami. Błyskawiczne w wykonaniu i bardzo smaczne pierniczki. Dzięki dodatkowi
kakao wychodzą troszkę ciemniejsze i troszkę inne w smaku od tych pieczonych tutaj (klik) Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku z moją małą zmianą :) Polecam baaardzo :)Składniki:2 szkl.
mąki2 łyżki
miodu3/4 szkl.
cukru1,5 łyżeczki
sody1 łyżeczka
kakao20g
przyprawy do piernika1 łyżka
masłaok. 40-50 ml ciepłego
mleka1
jajkoponadto:1 roztrzepane
jajko do posmarowaniaewentualnie glazura czekoladowa lub
lukierMiód podgrzać do momentu rozpuszczenia. W malakserze umieścić wszystkie składniki i wyrobić dokładnie ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony
miód i powoli ciepłe
mleko. Dodawać tylko do momentu aż ciasto będzie średnio gęste.Na posypanej
mąką stopnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Foremkami wykrawać pierniczki i posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu dowolnie dekorować lukrem,
czekolada lub posypkami.Smacznego :)