Wykonanie

Lubię ciasta z
orzechami, rzadko je piekę, bo nie znoszę łupania
orzechów! Do tego ciasta potrzebowałam prawie 400 g więc łupałam dwa dni, aż się plęskierzy dorobiłam. Ale było warto, bo ciasto wyszło przepyszne i zostało zjedzone w kilka godzin. Mięciutkie ciasto z lekką nutą piernika, kwaskowate
powidła śliwkowe i gruba warstwa masy orzechowej. Idealne nie tylko na świąteczny stół.Składniki: na ciasto (forma 25*34 cm)3
jajka3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1 szklanka
miodu180 g roztopionego i wystudzonego
masła1 szklanka wystudzonej mocnej
herbaty1 łyżka
kakao1 i 1/2 łyżeczki
sody1 łyżka
przyprawy do piernika na krem:380 g
orzechów włoskich200 ml
śmietanki kremówki1 szklanka
cukru pudrudodatkowo:400 g
powideł śliwkowych2 łyżki
kakaopralinki
czekoladowe1 szklanka
herbaty wystudzonej2 kieliszki
rumu
Ciasto:
Jajka ubić z
cukrem na puszystą gęstą masę. Dodać przesianą
mąkę z
sodą,
kakao i
przyprawę. Zmiksować. dodać
masło,
miód i
herbatę. Zmiksować krótko. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około pół godziny.Masa:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.
Orzechy utrzeć z
cukrem i ucierając powoli wlewać
śmietankę.Wykończenie:Połowę ciasta umieścić w foremce, naponczować
herbatą z
rumem. Dwie łyżki powideł odłożyć, resztą posmarować ciasto. Wyłożyć masę
orzechową, przykryć drugim
ciastem, naponczować. Posmarować resztą powideł i posypać
kakao.