ßßß
Lubię ciasta z orzechami, rzadko je piekę, bo nie znoszę łupania orzechów! Do tego ciasta potrzebowałam prawie 400 g więc łupałam dwa dni, aż się plęskierzy dorobiłam. Ale było warto, bo ciasto wyszło przepyszne i zostało zjedzone w kilka godzin. Mięciutkie ciasto z lekką nutą piernika, kwaskowate powidła śliwkowe i gruba warstwa masy orzechowej. Idealne nie tylko na świąteczny stół.Składniki: na ciasto (forma 25*34 cm)3 jajka3 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 szklanka miodu180 g roztopionego i wystudzonego masła1 szklanka wystudzonej mocnej herbaty1 łyżka kakao1 i 1/2 łyżeczki sody1 łyżka przyprawy do piernika na krem:380 g orzechów włoskich200 ml śmietanki kremówki1 szklanka cukru pudrudodatkowo:400 g powideł śliwkowych2 łyżki kakaopralinki czekoladowe1 szklanka herbaty wystudzonej2 kieliszki rumu
Ciasto:Jajka ubić z cukrem na puszystą gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawę. Zmiksować. dodać masło, miód i herbatę. Zmiksować krótko. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około pół godziny.Masa:Śmietankę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Orzechy utrzeć z cukrem i ucierając powoli wlewać śmietankę.Wykończenie:Połowę ciasta umieścić w foremce, naponczować herbatą z rumem. Dwie łyżki powideł odłożyć, resztą posmarować ciasto. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim ciastem, naponczować. Posmarować resztą powideł i posypać kakao.