ßßß Cookit - przepis na żywiecki orzechowiec

żywiecki orzechowiec

nazwa

Wykonanie

Lubię ciasta z orzechami, rzadko je piekę, bo nie znoszę łupania orzechów! Do tego ciasta potrzebowałam prawie 400 g więc łupałam dwa dni, aż się plęskierzy dorobiłam. Ale było warto, bo ciasto wyszło przepyszne i zostało zjedzone w kilka godzin. Mięciutkie ciasto z lekką nutą piernika, kwaskowate powidła śliwkowe i gruba warstwa masy orzechowej. Idealne nie tylko na świąteczny stół.
Składniki: na ciasto (forma 25*34 cm)
3 jajka
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka miodu
180 g roztopionego i wystudzonego masła
1 szklanka wystudzonej mocnej herbaty
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika na krem:
380 g orzechów włoskich
200 ml śmietanki kremówki
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
400 g powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
pralinki czekoladowe
1 szklanka herbaty wystudzonej
2 kieliszki rumu
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawę. Zmiksować. dodać masło, miód i herbatę. Zmiksować krótko. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około pół godziny.
Masa:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Orzechy utrzeć z cukrem i ucierając powoli wlewać śmietankę.
Wykończenie:
Połowę ciasta umieścić w foremce, naponczować herbatą z rumem. Dwie łyżki powideł odłożyć, resztą posmarować ciasto. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim ciastem, naponczować. Posmarować resztą powideł i posypać kakao.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/zywiecki-orzechowiec.html