ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmasło 1 kostekcukier puder 200 gramówjajka 2 sztukmiód 2 łyżek stołowychsoda oczyszczona 1 łyżek stołowychorzechy włoskie 300 gramówcukier 100 gramówmasło 100 gramówmiód 2 łyżek stołowychbudyń śmietankowy 1 sztukcukier puder 150 gramówmasło 300 gramówpowidła śliwkowe według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianej mąki dodać masło, cukier puder, jajka, miód oraz sodę. Wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i włożyć na 30 minut do lodówki. Jedną część rozwałkować na blasze posmarowanej cienko olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na jasno brązowy kolor. Zdjąć z blachy. W ten sam sposób upiec drugi placek. Trzecią porcję ciasta rozwałkować na blasze.Masa orzechowa: w rondlu rozpuścić 100g masła, 100g cukru oraz 2 łyżki miodu, dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć.Tę masę rozłożyć równomiernie na trzecim placku i upiec.Krem: budyń ugotować w/g przepisu na opakowaniu z dodatkiem 150g cukru, wystudzić. Utrzeć miękkie masło, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu.Pozostałe placki posmarować powidłami i kremem, ułożyć jeden na drugim i przykryć plackiem z masą orzechową. Całość przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: