ßßß Cookit - przepis na Miodownik z kremem mascarpone

Miodownik z kremem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Miodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!
100 g masła
1/3 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki sody
Krem:
250 g mascarpone
4 łyżki miodu
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Masło, miód i cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki! hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka).
Gdy biszkopt ostygnie porządnie, przygotowujemy masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów.
Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce.
Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania na Spotify opiera się na losowym dobieraniu utworów :D Ostatnio jednak zostałam pozytywnie zaskoczona polecanym przez nich zespołem, którego wcześniej nie znałam, Royal Republic. Bardzo pozytywna muzyka, dla mnie idealna do pracy :)
Źródło:http://samazlodycz.blogspot.com/2014/12/miodownik-z-kremem-mascarpone.html