Wykonanie



3 szklanki
mąkiszklanka
cukrupół kostki
masła3
jajka3 łyżki
miodu3 łyżki
sody oczyszczonejUtrzeć
jajka z
cukrem i
masłem, dodawać stopniowo
miód,
sodę, partiami
mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić je kilka równych części i zrobić z nich jednakowe placki. Wstawiać kolejno do nagrzanego piekarnika i piec na jasnobrązowy kolor w temp. 180 st. przez około 15 minut.Masę można w zasadzie zrobić według uznania, na bazie dowolnych składników, ciasto na moich zdjęciach przekładane jest masą budyniową, przygotowaną z niecałych dwu opakowań budyniu
waniliowego.
Mgliście pamiętam, że to ciasto często gościło w naszym domu, gdy byłam mała. Nie dam sobie głowy uciąć, że nie
myli mi się z jakims innym... :)Źródło przepisu z modyfikacjami: Biblioteka Poradnika Domowego, czerwiec 1995