Wykonanie
Kolejne pierniczki...przepis znaleziony w starej książeczce..2 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru2
jajka1 łyżka
masła2 łyżki
miodu1 płaska łyżeczka
sody1 łyżeczka
przyprawy do piernikówDo przesianej
mąki wlać rozpuszczony gorący
miód i wymieszać łyżką.Dodać
cukier,
sodę ,
przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie-
masło i 1
jajko.Dokładnie wyrobić ręką, aż ciasto będzie gładkie.Gotowe rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy.Z ciasta foremką wykrawać pierniczki.Smarować rozmąconym
jajkiem i posypać kolorowym
maczkiem lub posypką.Piec około 15 minut.W zamkniętej puszce można przechowywać nawet kilka tygodni.Przepis dodaję do akcji Wigilia,
Ciasteczka tu i tam,Festiwal Pierniczków,
Ciasteczkowy adwent.