Wykonanie
Idą święta, wszyscy w około pieką pierniczki. A ja? Nigdy ich nie robiłam. Ani sama, ani z mamą.Eh... chyba czas nadrobić zaległości.Czas przygotowania : ok 45 min + czas w lodówceSkładniki:- 0,5 kg
miodu- kostka
masła- 3
jajka- 25 dag
cukru- 1,2 kg
mąki krupczatki- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1 opakowanie
przyprawy do pierników1.
Miód i
przyprawy rozgrzej na patelni, dodaj
cukier i
masło.
2. Poczekaj aż całość zamieni się w jednolitą masę i odstaw do ostygnięcia.
3. Wbij
jajka i miksuj na wolnych obrotach. Stopniowo dodawaj
mąkę z
sodą.
4. Odstaw minimum na godzinę do lodówki.5. Rozwałkuj ciasto, wycinaj pierniczki (ok 0 , 5 cm grubości) i piecz w 180°C.
Pierniki robiłam pierwszy raz w życiu. Te, które zrobiłam wydają mi się wyjątkowo aromatyczne. Prawdziwy
miód, którego użyłam, dostałam od mojego jaskiniowego
guru - K.B. Bardzo dziękuję!Przepis jest na prawdę prosty, pierniczki szybko się robi (trochę gorzej z ozdabianiem). Oczywiście nie obyło się bez porażek. Na zdjęciu poniżej kilka
ciastek z pierwszych porcji. Piekłam i zastanawiałam się co robię nie tak, zanim M nie doszedł do wniosku, że "jadł chyba trochę grubsze pierniczki". Moje miały ok 5-10 mm zamiast 0,5 cm :)
W rezultacie, po pokonaniu przeciwności - wyszły super pierniczki, które przyozdobiłam kolorowym lukrem i różnymi łakociami. Nawet M mi pomagał (i trochę podjadał).
Ciasto świetnie nadaje się do budowania
domków z piernika. Przetestowałam!
Czy powtórzę ? Na pewno, będzie to jeden z moich przepisów na świąteczne pierniczki.