Wykonanie
W niektórych miejscach już widać ozdoby świąteczne, w sklepach również pełno produktów na święta, dlatego i ja też postanowiłem wcześniej przygotować się na ten wyjątkowy czas. Jako, że pierniki dość długo "dojrzewają" to myślę, że jest najlepszy czas by zabrać się za zrobienie tych pyszności.Przepis zaczerpnięty z bloga "Moje wypieki"Składniki:- 2,5 szklanki
mąki- 50 g
przyprawy do piernika- szklanka
miodu- 8 łyżek rozpuszczonego, ciepłego
masła- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 6 łyżek
cukru-
jajkoPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
sodę oczyszczoną,
cukier oraz
przyprawę do piernika i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy
miód oraz ciepłe
masło i wyrabiamy ciasto (jeśli będzie zbyt kruche, to należy dodać więcej
miodu).Przygotowane ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek pierniczki.Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni.Pierniczki po upieczeniu po kilkunastu minutach zrobią się twarde. By zmiękły należy włożyć do pudełka, dodać
chleb lub przekrojone
jabłko i po jakimś czasie pierniki staną się miękkie. Po tym czasie możemy się zabrać za dekorowanie.Smacznego:)