ßßß
Przez Marzena 23 lutego 2015Sos orzechowy, po prostu idealny - kremowy i lekko pikantny. Papryka i ogórek, mimo że są nietypowym zestawem, stanowią zaskakująco dobraną parę smakową. Jeżeli jednak nie przekonuję Was ten argument, to musicie przyznać, że ze zrobienie zdrowego dania w 15 min powinno być wystarczającą zachętą. Już widzę jak wstawiacie garnek na makaron :-)Składnikimakaron - 1 opakowanie (użyłam makaronu rurki, może być bezglutenowy)masło orzechowe - 1/3 szklankisos sojowy - 3 łyżkiocet ryżowy lub jabłkowy - 1 - 1 i 1/2 łyżkibrązowy cukier - 1/2 łyżeczkipasta chile z czosnkiem - 2 łyżeczki (kupiłam gotową)papryka - 1 szuka pokrojona w paseczkiogórek zielony - 3/4 szklanki (pokrojonego w kostkę)pokrojony drobno szczypiorek - 1/2 szklankiczosnek - 2-3 ząbki pokrojone w kostkę i podsmażone na olejuposiekana kolendra - do dekoracjiInstrukcje1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. Czosnek podsmażamy delikatnie na oleju (do momentu, gdy w powietrzu będziemy czuli czosnkowy zapach).2. Masło orzechowe, sos sojowy, przyprawy, ocet i podsmażony czosnek mieszamy razem dodając taką ilość wody aby uzyskać kremową konsystencję (patrz zdjęcie poniżej).3. Po ugotowaniu makaronu i zrobieniu sosu wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy dekorując posiekaną kolendrą.