ßßß
Przez Marzena 27 czerwca 2017Zawijane azjatyckie "naleśniki" z warzywami lub innymi dodatkami to popularne nie tylko w Azji ale i na cłaym świecie, Spring rolki.Tak właśnie upalne lato jest idealnym czasm na wypróbowanie tego przepisu. Zrobienie ich zajmnie nam tyle czasu ile krojenie warzyw, a to już zależy od waszych umiejętności kucharskich. I koniecznie trzeba je podać z dosyć dobrze doprawionym sosem.Aaa jeszcze jedno nie martwcie się i nie załamujecie się tym papierem ryżowym. Jak to mówią ...nie od razu Kraków zbudowano.
Składnikiczerwona papryka - 2 sztukiogórek (duży) - 1sztukanatka kolendry (cilantro) - 1 pęczektofu twarde - 1 kostka (400g)sos sojowy - 1/3 szklankipasta czosnkowo - imbirowa - 1-2 łyżkimakaron ryżowy - ok 1/3 opakwaniaInstrukcjeWarzywa i tofu kroimy w paseczki.Robimy marynatę do tofu z sosu sojowego i pasty czosnkowo-imbirowej. Marynujemy tofu ok 10 min. a potem dobrze podsmażamy na patelni.Makaron ok. 1/3 paczki gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.Do naczynia z bardzo ciepłą wodą wkładamy pojedyńczo papier ryżowy. Wyciągamy go po 15s na mokry talerz. Układmy warzywa, tofu, makaron ryżowy, listki kolendry i zawijamy jak krokiety.Sos orzechechowysos sojowy - 3 łyżkiocet ryżowy lub jabłkowy - 1 - 1 i 1/2 łyżkibrązowy cukier - 1/2 łyżeczkipasta chile z czosnkiem - 2-3 łyżeczki (kupiłam gotową)1/2 szklanki masła orzechowegoSkładniki na sos dobrze miksujemy w blenderze dodając w razie potrzeby taką ilość wody aby uzyskać super kremowy sos.