ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 4(1 głos )4
01 4admin4 / 5 starsNaleśniki ryżowe z wędzonym łososiem i ogórkiemSpring rolls z wędzonym łososiem.Lekka przekąska na zimno, rodzaj sałatki z ogórkiem i miętą, zawiniętej w plasterek łososia i naleśniki ryżowe. Można przygotować wcześniej i trzymać pod wilgotną czystą ściereczką do czasu podania.Składniki4 sztukinaleśniki ryżowe o średnicy około 20 cm4 plasterki wędzonego łososia40 g makaronu pszennego Somen lub ryżowego1 filiżanka posiekanego w kosteczkę świeżego ogórka1 papryczka chilli, oczyszczona z nasion i drobno posiekana2 łyżki posiekanej mięty4 szczypiorki do związania naleśnikówPrzygotowanieMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, pokroić na desce na 3 części, wymieszać z ogórkiem, papryczką chilli, miętą.Naleśniki ryżowe maczać w gorącej wodzie (około 30 sekund) i wykładać na wilgotną i czystą ściereczkę, po dwa naleśniki jeden na drugim.Na wierzchu położyć po plasterku łososia, makaron z ogórkiem i zawinąć naleśniki. Najpierw zwijam jeden bok, później zakładam do środka boki, następnie zawijam środek do końca. Naleśniki same się sklejają, ale gdyby nieco podeschły, można zwilżyć lekko wodą. Zawiązać szczypiorkiem.Przykryć wilgotną czystą ściereczką aby nie obeschły do czasu serwowania. Podawać z sosem sojowym w oddzielnej miseczce. Naleśniki najlepiej jeść palcami maczając w sosie.Propozycja podaniasos sojowy do maczania lub ciemny ocet ryżowy