ßßß
200g ryżu do sushi4 arkusze nori1/2 ogórka szklarniowego4 plasterki sera4 gałązki szczypiorku150g łososia wędzonego3 łyżki octu ryżowego1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1. Ryż dokładnie myjemy i płuczemy pod zimną wodą pocierając ziarna w dłoniach. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy 1,5 szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, nie mieszając ryżu. Po tym czasie wyłączamy gaz, pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę, studzimy.2. Przygotowujemy zaprawę do ryżu mieszając ze sobą ocet ryżowy, sól i cukier. Pozostawiamy do momentu aż składniki się połączą. Wlewamy do ryżu, dokładnie mieszamy.3. Ryż dzielimy na 4 części, każdą część rozkładamy na jednym arkuszu nori. Układamy wydrążone z gniazd nasiennych kawałki ogórka, szczypiorek, pokrojony w paski żółty ser i wędzonego łososia. Zwijamy możliwie jak najciaśniej. Kroimy na kawałki i o szerokości około 1 centymetra.4. Podajemy z sosem sojowym i wasabi.

