Wykonanie
Do zrobienia sushi przymierzałem się już jakiś czas.
Ryż do sushi i
nori dawno kupione i czekały na odpowiedni moment. W końcu postanowiłem, że robię. Każdego, kto jeszcze nie robił, pewnie przeraża sama myśl o zwijaniu ich w rulon, czy to wyjdzie i jak będzie wyglądać :) Mnie trochę też, ale obejrzałem dokładnie film Pascala Brodnickiego jak zrobić sushi i stwierdziłem, że chyba sobie poradzę ;)
Składniki :180g
ryżu do sushi3 płaty
nori100g
łososia wędzonego1/2
awokado1/2
ogórka4 paluszki
krabowe surimi
szczypiorekpasta wasabiZalewa do
ryżu :4 łyżki
octu ryżowego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliRyż do sushi płuczemy, zalewamy
wodą i mieszamy, zmieniamy
wodę kilka
razy aż z
mlecznej zrobi się w końcu przezroczysta. Odstawiamy w świeżej wodzie na 20 minut i odcedzamy.Przesypujemy
ryż do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania, jak nie mamy w komplecie z parowarem, możemy użyć pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury.Zalewamy
ryż wrzątkiem na ok pół centymetra ponad jego stan i włączamy parowar na 20 minut.W czasie gdy
ryż się paruje robimy zalewę. Do 4 łyżek
octu ryżowego dodajemy
sól i
cukier i dokładnie mieszamy.
Ogórka i
awokado myjemy. Z
ogórka wyjmujemy łyżeczką pestki i kroimy w słupki. Z
awokado zdejmujemy skórkę i również kroimy w paski, tak samo kroimy
łososia.
Szczypiorek myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Paluszki
krabowe kroimy na pół.
Po wyłączeniu parowaru zostawiamy
ryż pod przykryciem jeszcze 10 minut. Po czym dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę, delikatnie mieszamy i czekamy aż przestygnie.Arkusz
nori układamy na macie bambusowej, świecącą stroną do maty, a na chropowatej układamy
ryż.Warto
mieć pod ręką miskę z zimną
wodą, żeby moczyć ręce, gdy
ryż przyklei nam się do rąk.Układając
ryż zostawiamy po pasku wolnego miejsca u góry i na dole arkusza
nori. Na dole przez całą długość smarujemy delikatnie na
ryżu pastę wasabi. Po czym układamy kawałki
ogórka,
szczypiorek i
łososia. Pozostało zwinąć
nori w rulon do góry pomagając sobie przy tym matą. Tak zwinięty rulon kroimy
ostrym nożem na kawałki.Kolejne sushi zrobiłem podobnie tylko dodałem w środek
awokado z paluszkami surimi i
łososiem.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam