ßßß
Składniki:Ryż i zaprawa:szklanka ryżu do sushi3 łyżki octu ryżowegołyżka cukrułyżeczka soliSushi:4-5 alg norigotowy ryżwędzony łosoś w plastrach*paprykapół ogórkapół awokadoopakowanie paluszków krabowych surimiwasabi (niekoniecznie)sos sojowy*wędzony łosoś to podobno "zbrodnia na sushi", ale mi smakuje
Przygotowanie:RyżPłukać ryż aż woda stanie się przejrzysta. Gotować w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody pod przykryciem przez 10 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem. W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu: w rondelku podgrzać ocet ryżowy, cukier i sól. Podgrzewać do rozpuszczenia (uwaga, będzie śmierdziało octem!) i ostudzić. Do wyłożonego w misce ryżu dodać zaprawę i wymieszać za pomocą drewnianej płaskiej łopatki-dzięki temu ryż się ostudzi i nie zostanie zmiażdżony.SushiWszystkie dodatki pokrój w dość cienkie paski. Na drewnianej matce połóż algę błyszczącą stroną u dołu, wyłóż ją ryżem pozostawiając ok. 2 centymetrowy pas przeciwległej krawędzi. Dodatki układać przy brzegu, na którym nie ma 2 centymetrowego odstępu w jednej linii. Rolować przy pomocy maty. Koniec sklejać przy pomocy wody lub rozgniecionego ryżu. Każdą rolkę tniemy ostrym nożem, pamiętając, by przed każdym krojeniem zwilżyć go wodą.Podawać z sosem sojowym.
Na pewno zrobię jeszcze nie raz, może bardziej tradycyjne, może bardziej zmyślne... Wbrew pozorom sushi to bardzo łatwe i szybkie danie