ßßß Cookit - przepis na Mazurek z bakaliami

Mazurek z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Mazurek to moje ulubione Wielkanocne ciasto, pod warunkiem że nie jest za słodki. A mój właśnie taki jest… Bez kajmaku ale za to z bakaliami.
Składniki
Ciasto
3 zółtka (z jajek ugotowanych na twardo)
2 zółtka (surowe)
1 szklanka cukru pudru
200g margaryny
3 szklanki mąki pszennej
orzechy, rodzynki, kandyzowane skórki cytrusów, wiórki kokosowe
Lukier
2 białka
1 szklanka cukru pudru
sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania
Ciasto
Krok 1
Ugotowane żółtka ucieramy z surowymi żółtkami. Dodać cukier i margarynę (w temperaturze pokojowej). Dodać mąkę i zagnieść ręką ciasto.
Krok 2
Trochę ciasta odłożyć, żeby udekorować nim placek. Resztę rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty lub kwadratową.
Ja z pozostawionego ciasta zrobiłam baranka i kuleczki, które ułożyłam dookoła ciasta.
Krok 3
Piec 40 minut w 180 st. C.
Lukier
Krok 4
Jajka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 5
Przestygnięte ciasto posmarować lukrem i udekorować ulubionymi bakaliami.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 9.7/ 10 (6 votes cast)
Mazurek z bakaliami, 9.7 out of 10 based on 6 ratings
Podobne wpisy
Blok czekoladowy
Makowiec japoński z jabłkami na kruchym spodzie (bezglutenowy!) p. Ida – danie konkursowe
Jem zdrowo: Kotlety brokułowo- jajeczne
Bakaliowe ciasteczka z miodem
Ciasteczka owsiane
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/7009/mazurek-z-bakaliami