Mazurek to moje ulubione Wielkanocne ciasto, pod warunkiem że nie jest za słodki. A mój właśnie taki jest… Bez kajmaku ale za to z bakaliami.SkładnikiCiasto3 zółtka (z jajek ugotowanych na twardo)2 zółtka (surowe)1 szklanka cukru pudru200g margaryny3 szklanki mąki pszennejorzechy, rodzynki, kandyzowane skórki cytrusów, wiórki kokosoweLukier2 białka1 szklanka cukru pudrusok z połówki cytrynySposób przygotowaniaCiastoKrok 1Ugotowane żółtka ucieramy z surowymi żółtkami. Dodać cukier i margarynę (w temperaturze pokojowej). Dodać mąkę i zagnieść ręką ciasto.Krok 2Trochę ciasta odłożyć, żeby udekorować nim placek. Resztę rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty lub kwadratową.Ja z pozostawionego ciasta zrobiłam baranka i kuleczki, które ułożyłam dookoła ciasta.Krok 3Piec 40 minut w 180 st. C.LukierKrok 4Jajka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.Krok 5Przestygnięte ciasto posmarować lukrem i udekorować ulubionymi bakaliami.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.7/ 10 (6 votes cast)Mazurek z bakaliami, 9.7 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisyBlok czekoladowyMakowiec japoński z jabłkami na kruchym spodzie (bezglutenowy!) p. Ida – danie konkursoweJem zdrowo: Kotlety brokułowo- jajeczneBakalioweciasteczka z miodemCiasteczka owsiane