ßßß
Akcja “sprzątanie lodówki przed wyjazdem” zakończyła się kulinarnym eksperymentem. I muszę przyznać, że udanym. Na pewno go powtórzę.Składnikiciasto1,5 szkl mąki2 jajkasólzioła (u mnie rozmaryn i natka pietruszki)farsz1 makrela wędzona (obrać mięso z ości)1 mały ogórek0,5 cebuli (posiekać w piórka)1 opakowanie sera fetasólpieprzpapryka słodkapapryka chilli (odrobina)natka pietruszkirozmarynpolewa2-3 jajka2-3 łyżki śmietanyposypkaszczypiorekkoperekSposób przygotowaniaKrok 1Obrać makrelę z ości i wkroić w nią piórka cebuli. Wkruszyć kostkę fety. Przyprawić. Odstawić na jakiś czas, aby się przegryzło.Krok 2Zagnieść ciasto i wykleić formę. U mnie wyszła jedna 15x20 i jedna 12x12. Może być jedna, duża blacha do ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem.Krok 3
Wyłożyć farsz na ciasto. Wkroić ogórek. Posypać częścią szczypiorku. Rozrobić jajko ze śmietaną i polać po wierzchu. Wysypać resztę szczypiorku.Krok 4Zapiekać ok godziny, aż będzie widać że się zarumieniło i jest upieczone.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.6/ 10 (5 votes cast)Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem, 9.6 out of 10 based on 5 ratingsPodobne wpisyQuiche z porem i boczkiemSałatka z kaszą gryczaną p. Kamili Kozień – danie konkursowePtysie francuskie z pastą rybnąPasta kanapkowa z wędzoną rybąJem zdrowo: Sałatka z makrelą