ßßß Cookit - przepis na Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem

Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Akcja “sprzątanie lodówki przed wyjazdem” zakończyła się kulinarnym eksperymentem. I muszę przyznać, że udanym. Na pewno go powtórzę.
Składniki
ciasto
1,5 szkl mąki
2 jajka
sól
zioła (u mnie rozmaryn i natka pietruszki)
farsz
1 makrela wędzona (obrać mięso z ości)
1 mały ogórek
0,5 cebuli (posiekać w piórka)
1 opakowanie sera feta
sól
pieprz
papryka słodka
papryka chilli (odrobina)
natka pietruszki
rozmaryn
polewa
2-3 jajka
2-3 łyżki śmietany
posypka
szczypiorek
koperek
Sposób przygotowania
Krok 1
Obrać makrelę z ości i wkroić w nią piórka cebuli. Wkruszyć kostkę fety. Przyprawić. Odstawić na jakiś czas, aby się przegryzło.
Krok 2
Zagnieść ciasto i wykleić formę. U mnie wyszła jedna 15x20 i jedna 12x12. Może być jedna, duża blacha do ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem.
Krok 3
Wyłożyć farsz na ciasto. Wkroić ogórek. Posypać częścią szczypiorku. Rozrobić jajko ze śmietaną i polać po wierzchu. Wysypać resztę szczypiorku.
Krok 4
Zapiekać ok godziny, aż będzie widać że się zarumieniło i jest upieczone.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 9.6/ 10 (5 votes cast)
Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem, 9.6 out of 10 based on 5 ratings
Podobne wpisy
Quiche z porem i boczkiem
Sałatka z kaszą gryczaną p. Kamili Kozień – danie konkursowe
Ptysie francuskie z pastą rybną
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą
Jem zdrowo: Sałatka z makrelą
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/06/9099/tarta-z-makrela-feta-i-ogorkiem