Wykonanie
Słodziutkie i aromatyczne muffiny tylko dla dorosłych.
Rum jak widać dobry jest w każdej postaci, nawet zakamuflowany w cieście.Miałam dziś okazję po raz pierwszy użyć silikonowych foremek, które przyniósł mi Mokołaaaj. I
powiem Wam, że jestem z nich bardzo zadowolona.SkładnikiCiasto2 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru1 płaska łyżka
proszku do pieczenia100 gram masy marcepanowej6 łyżek
oleju3 łyżki białego
rumu1 szklanka
mlekaPolewa3 łyżki
cukru3 łyżki
mleka1 łyżka
masła100 gram masy marcepanowejSposób przygotowaniaKrok 1W jednej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cukier puder. Do tej samej miski zetrzeć na dużych oczkach tarki zmrożony marcepan.W drugiej misce widelcem roztrzepać
jajka, dodać
olej i
rum - jeszcze raz roztrzepać. Wlać
mleko i wymieszać.Mokre składniki wlać do miski z suchymi, wymieszać łyżką.Krok 2Masę przelać do foremek, do 2/3 ich wysokości.Piec w piekarniku nagrzanym do ok 190 st. C przez ok 25 minut.Krok 3Gdy babeczki trochę przestygną, przygotować polewę.Wystarczy rozpuścić w rondelku wszystkie podane składniki, wymieszać je aby dokładnie się połączyły. Babeczki polewać ciepłą masą marcepanową.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Marcepanowe babeczki z
rumem, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyCiasto
migdałowe – autor p. Emil Kietzman – danie konkursowe
Kakaowe babeczki z KarmiKorzenne babeczkiPodwójnie
czekoladowe babeczki z
bananamiMuffiny
czekoladowe z polewą
cytrynową