ßßß Cookit - przepis na Marcepanowe babeczki z rumem

Marcepanowe babeczki z rumem

nazwa

Wykonanie

Słodziutkie i aromatyczne muffiny tylko dla dorosłych. Rum jak widać dobry jest w każdej postaci, nawet zakamuflowany w cieście.
Miałam dziś okazję po raz pierwszy użyć silikonowych foremek, które przyniósł mi Mokołaaaj. I powiem Wam, że jestem z nich bardzo zadowolona.
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
100 gram masy marcepanowej
6 łyżek oleju
3 łyżki białego rumu
1 szklanka mleka
Polewa
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
100 gram masy marcepanowej
Sposób przygotowania
Krok 1
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do tej samej miski zetrzeć na dużych oczkach tarki zmrożony marcepan.
W drugiej misce widelcem roztrzepać jajka, dodać olej i rum - jeszcze raz roztrzepać. Wlać mleko i wymieszać.
Mokre składniki wlać do miski z suchymi, wymieszać łyżką.
Krok 2
Masę przelać do foremek, do 2/3 ich wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok 190 st. C przez ok 25 minut.
Krok 3
Gdy babeczki trochę przestygną, przygotować polewę.
Wystarczy rozpuścić w rondelku wszystkie podane składniki, wymieszać je aby dokładnie się połączyły. Babeczki polewać ciepłą masą marcepanową.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Marcepanowe babeczki z rumem, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Ciasto migdałowe – autor p. Emil Kietzman – danie konkursowe
Kakaowe babeczki z Karmi
Korzenne babeczki
Podwójnie czekoladowe babeczki z bananami
Muffiny czekoladowe z polewą cytrynową
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/02/12396/marcepanowe-babeczki-z-rumem