Wykonanie
Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennej4
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju roślinnego1 ½ szklanki
cukru40 g
kakao½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:1 lite
śmietany kremówki (36%)¾ szkl.
cukru pudru5 kostek
gorzkiej czekoladyDodatkowo:3
bananysok z 1
cytrynyWykonanie:CiastoW misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy
jajka z
cukrem,
mlekiem i
olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj.
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.KremW wysokim naczyniu ubijamy
śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder oraz potartą na tarce
czekoladę.
Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż, skrapiamy
sokiem z cytryny.Wierzch ciasta odkrawamy, wybieramy środek, ciasto kruszymy rękami na drobne okruchy. Na spód ciasta układamy
banany , przykrywamy masą
śmietanową. Na wierzch usypujemy „kopiec kreta” z pokruszonego ciasta.Smacznego!