ßßß
Składniki:100 g mąki pszennej tortowej100 g mąki owsianej3 łyżki kakao1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej¾ szklanki cukru5 jajek200 ml mleka100 g roztopionego masła1 duży bananCzekoladowe ganache:100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietany kremówki 30%Dodatkowo:10 g gorzkiej czekolady ( dałam czekoladę z pomarańczą) lub czekoladowe wiórki do posypaniaWykonanie ciasto:Formę „keksówkę” smarujemy masłem i posypujemy mąka. Odstawiamy. Banana obieramy ze skórki i rozduszamy widelcem. Odstawiamy.W misce miksujemy jajka z cukrem, mlekiem i roztopionym masłem. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi, a następnie dodajemy banana. Miksujemy. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Wykonanie ganache czekoladowe:W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy do połączenia składników.Ciasto polewamy czekoladowym ganache i posypujemy czekoladowymi wiórkami, (aby uzyskać malutkie ruloniki czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw).Smacznego!