ßßß
U mnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być karp w galarecie ..w tym roku oprócz tradycyjnego postanowiłam zrobić także nieco inna wersję z karpiem smażonym i ogórkami kiszonymi..Produkty:1 karp około 1.2 kgmasło klarowane do smażenia lub olej2 ząbki czosnkusól.pieprz. sok z cytryny tymianek/nie obowiązkowo/mąka do obtaczaniawywar:1 marchewka1 pietruszka1/3 selera1 por1 łyżka vegety1 paczka żelatynysól.pieprz .ziele angielskie .liśc laurowydodatkowo:jajko ugotowane na twardo2 ogórki kiszoneWykonanie:Rybę po sprawieniu i oczyszczeniu z łusek oraz pokrojeniu na dzwonki/oprócz głowy.którą wykorzystamy o gotowania wywaru/ solimy.pieprzymy dajemy czosnek przeciśniety przez wyciskacz oraz sok z cytryny nacieramy rybę i ostawiamy na minimum 1 h by przeszła przyprawami..na rozgrzany tłuszcz u mnie masło ale moze być także olej, kładziemy obtoczone w mące kawałki ryby.obsmażamy na złoty kolor z obu stron..W między czasie z obranych warzyw do których wlewamy około 2 litry wody na małym ogniu jak na rosół ma sie powoli bulgotać z dodatkiem wegety i przypraw /ja oprócz tego dodaje jeszcze 2-3 ząbki czosnku/..oraz głów i płetwy z ryby..Gdy warzywa są miękkie przelewamy przez sito a do wywaru dodajemy żelatynę według przepisu na opakowaniu..i łaczymy bez gotowania..Usmażoną rybę przekładamy na półmisek..dajmy pokrojone ogórki i dekorujemy jajkiem..zalewamy wywarem..odstawiamy do stężenia..Podajemy polane sokiem z cytryny lub sosem chrzanowym..Smacznego..Powiązany przepis:orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowymdevolay (dewolaj) wieprzowyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy