Wykonanie
HomeRYBY /
OWOCE MORZAkarp w galarecie smażony

U mnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być
karp w galarecie ..w tym roku oprócz tradycyjnego postanowiłam zrobić także nieco inna wersję z
karpiem smażonym i
ogórkami kiszonymi..Produkty:1
karp około 1.2 kg
masło klarowane do smażenia lub
olej2 ząbki
czosnkusól.
pieprz.
sok z cytryny tymianek/nie obowiązkowo/
mąka do obtaczania
wywar:1
marchewka1
pietruszka1/3
selera1
por1 łyżka
vegety1 paczka
żelatynysól.
pieprz .
ziele angielskie .
liśc laurowydodatkowo:
jajko ugotowane na twardo2
ogórki kiszoneWykonanie:
Rybę po sprawieniu i oczyszczeniu z łusek oraz pokrojeniu na dzwonki/oprócz głowy.którą wykorzystamy o gotowania wywaru/ solimy.
pieprzymy dajemy
czosnek przeciśniety przez wyciskacz oraz
sok z cytryny nacieramy
rybę i ostawiamy na minimum 1 h by przeszła
przyprawami..na rozgrzany tłuszcz u mnie
masło ale
moze być także
olej, kładziemy obtoczone w
mące kawałki
ryby.obsmażamy na złoty kolor z obu stron..W
między czasie z obranych warzyw do których wlewamy około 2 litry
wody na małym ogniu jak na rosół ma sie powoli bulgotać z dodatkiem
wegety i przypraw /ja oprócz tego dodaje jeszcze 2-3 ząbki czosnku/..oraz głów i płetwy z
ryby..Gdy warzywa są miękkie przelewamy przez sito a do
wywaru dodajemy
żelatynę według przepisu na opakowaniu..i łaczymy bez gotowania..Usmażoną
rybę przekładamy na półmisek..dajmy pokrojone
ogórki i dekorujemy
jajkiem..zalewamy
wywarem..odstawiamy do stężenia..Podajemy polane
sokiem z cytryny lub
sosem chrzanowym..Smacznego..Powiązany przepis:orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowymdevolay (dewolaj) wieprzowyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
