ßßß
ciasto :3 szklanki mąkiszklanka gorącej wodypół łyżeczki soli2 łyżki roztopionego masłafarsz :szklanka zielonej soczewicyłyżka oleju2 cebule2 ząbki czosnkukawałek imbirułyżeczka suszonej kolendryłyżeczka ostrej paprykisól, pieprzdodatkowo:masłoprażona cebulkakoperekPrzygotowanie zacząć od ugotowania w osolonej wodzie soczewicy.Soczewicę zalać wodą i gotować według instrukcji, u mnie 15 minut.Na łyżce oleju usmażyć pokrojone drobno cebule, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir, mieszać razem aż cebula będzie szklista.Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i paprykę.Zdjąć z kuchenki, dodać odcedzoną z wody soczewicę i ostudzić.Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.Gotować w osolonej wodzie około 4 minut.Podawać z roztopionym masełkiem, prażoną cebulką i koperkiem.
W swoim przepisie wykorzystałam soczewicę zieloną marki Lestello z firmy Makro K&K, która oferuje m.in. produkty niżej widoczne na zdjęciach. Produkty są zdecydowanie wysokiej jakości.

