Wykonanie
Przepis na warzywa w sosie
orzechowym smażone w woku z dodatkiem
mleczka kokosowego poznałam kilka lat temu na life cookingu dla blogerek w jednej z trójmiejskich restauracji. Od dawna przepis ten chodził mi po głowie, ale dopiero teraz odważyłam się spróbować. Smak niespotykany, niecodzienny, inny, pyszny!Spróbujcie też innych egzotycznych dań jak np.
krewetki po tajsku, tajska zupa rybna, tajska zupa z
krewetkami i
kurczakiem .

2
cebule2 ząbki
czosnku3-4
czerwone papryki2-3 łyżki
oleju ryżowego3 łyżki
masła orzechowegopół puszki
mleczka kokosowego2 liście
limonki kaffir
sól,
pieprz, po pół łyżeczki kuminu,
kurkumyświeży
tymianek i
kolendra+sos mojo ewentualnie
Cebulę pokroić w
pióra,
czosnek w
płatki, a
paprykę w paseczki.Do woka wlać
olej i na rozgrzany wrzucić
cebulę z
przyprawami, smażyć aż się zeszkli.Dodać
czosnek i
paprykę.Wrzucić
masło orzechowe i wlać
mleczko kokosowe.Smażyć razem aż sos zgęstnieje.Doprawić do smaku
przyprawami jeśli trzeba i wrzucić posiekaną
kolendrę i
tymianek (można dodać trochę sosu mojo do smaku).Podawać ze świeżym
tymiankiem na
makaronie lub
ryżu.
