ßßß
Składniki:0,5kg wieprzowinyszklanka ryżu2 cebulełyżeczka ostrej papryki w proszkukilka ząbków czosnku2 czerwone papryki1 papryczka pepperoniłyżeczka suszonego tymianku4 łyżki olejusól, pieprzMięso kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy przez kilka minut mięso, po czym dolewamy pół szklanki wody, dodajemy łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę soli i dusimy, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody.W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekaną cebulę i obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i dodajemy do woka. Smażymy przez 10 minut.Gdy mięso zmięknie, przekładamy je do woka, pozostawiając wywar w rondlu. Do wywaru wsypujemy szklankę ryżu, dolewamy jeszcze szklankę wody i gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Zdejmujemy rondel z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut, żeby ryż wchłonął resztę wody i napęczniał odpowiednio. Przekładamy ryż do woka i mieszamy. Doprawiamy tymiankiem i pieprzem. Jeśli trzeba dosalamy do smaku.