ßßß

Składniki:125 g masła w temperaturze pokojowej200 g cukru2 jajka85 g zielonych migdałów3 łyżki kakao30 g wiórków kokosowych200 g mąki pszennej320 g kwaśnej śmietany125 ml espresso1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoSkładniki na wierzch:150 ml wody200 g cukru4 łyżki golden syropu (dałam miód)80 g masła150 g płatków migdałowych30 g wiórków kokosowych30 g płatków owsianychWykonanie:Piekarnik nastawiony na 160 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, boki smarujemy masłem.W misce mieszamy mąkę z mielonymi orzechami, kakao i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy.W misie miksera ucieramy masło z cukrem na białą masę, następnie dodajemy po jednym jajku miksując, aby składniki dokładnie się połączyły. Do masy dodajemy połowę suchych składników i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Dodajmy śmietanę, resztę suchych składników i espresso. Ciasto dokładnie miksujemy i przekładamy do formy. Pieczemy 60 minut w nagranym do 160 st. C piekarniku.W czasie jak ciasto będzie się piekło przygotowuje masę na wierzch.Do większego rondla wlewamy 150 ml wody, wsypujemy cukier i podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy mieszanina zacznie wrzeć przestajemy mieszać i gotujemy na małym ogniu do czasu aż syrop zacznie nabierać jasnozłotego koloru. Zestawiony rondel z ognia, dodajemy golden syrop lub miód, masło, migdały wiórki kokosowe i płatki owsiane. Wszystko mieszamy, jeśli jest to konieczne podczas mieszania podgrzewamy. Gdy ciasto się upiecze (po 60 minutach) wyjmujemy je z piekarnika, na wierzch wylewamy przygotowaną masę. Rozkładany ją równo na powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok.10 – 15 minut do czasu aż masa lekko podeschnie. Upieczonego ciasto wyjmujemy z formy odcinając nożem masę od boków ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia.Smacznego!