Wykonanie
Ciasto Anzac jak dla mnie przepyszne!!! Bardzo wilgotne ciasto
czekoladowe z dodatkiem
kawy,
migdałów oraz
wiórków kokosowych, które są delikatnie wyczuwalne… zapieczone pod chrupiącą warstwą z
płatków migdałowych,
wiórków kokosowych i płatów owsianych w słodkim, lekko ciągnącym
syropie. Nam ciasto bardzo posmakowało 😀 Polecam!Przepis na ciasto znalazłam w książce „Kawa, sekrety baristy”. Jeśli chodzi o nazwę ciasta to myślę, że autorzy inspirowali się słynnymi australijskimi
ciasteczkami (Anzac Biscuit), które były pieczone przez kobiety dla żołnierzy walczących podczas I Wojny Światowej dla Australian and New Zealand
Army Corps (ANZAC).
Ciasteczka były pieczone właśnie na bazie
płatków owsianych i
wiórków kokosowych z domieszkom golden
syropu.


Składniki:125 g
masła w temperaturze pokojowej200 g
cukru2
jajka85 g zielonych
migdałów3 łyżki
kakao30 g
wiórków kokosowych200 g
mąki pszennej320 g kwaśnej
śmietany125 ml
espresso1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSkładniki na wierzch:150 ml
wody200 g
cukru4 łyżki golden
syropu (dałam
miód)80 g
masła150 g
płatków migdałowych30 g
wiórków kokosowych30 g
płatków owsianychWykonanie:Piekarnik nastawiony na 160 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, boki smarujemy
masłem.W misce mieszamy
mąkę z mielonymi
orzechami,
kakao i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy.W misie miksera ucieramy
masło z
cukrem na białą masę, następnie dodajemy po jednym
jajku miksując, aby składniki dokładnie się połączyły. Do masy dodajemy połowę suchych składników i ekstrakt z
wanilii, miksujemy. Dodajmy
śmietanę, resztę suchych składników i
espresso. Ciasto dokładnie miksujemy i przekładamy do formy. Pieczemy 60 minut w nagranym do 160 st. C piekarniku.W czasie jak ciasto będzie się piekło przygotowuje masę na wierzch.Do większego rondla wlewamy 150 ml
wody, wsypujemy
cukier i podgrzewamy do czasu aż
cukier się rozpuści. Gdy mieszanina zacznie wrzeć przestajemy mieszać i gotujemy na małym ogniu do czasu aż
syrop zacznie nabierać jasnozłotego koloru. Zestawiony rondel z ognia, dodajemy golden
syrop lub
miód,
masło,
migdały wiórki kokosowe i
płatki owsiane. Wszystko mieszamy, jeśli jest to konieczne podczas mieszania podgrzewamy. Gdy ciasto się upiecze (po 60 minutach) wyjmujemy je z piekarnika, na wierzch wylewamy przygotowaną masę. Rozkładany ją równo na powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok.10 – 15 minut do czasu aż masa lekko podeschnie. Upieczonego ciasto wyjmujemy z formy odcinając nożem masę od
boków ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia.Smacznego!