Wykonanie
czyli po prostu cieniutkie
czekoladowe naleśniki z kremem z
bitej śmietany. Świetna sprawa! Kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya „Kuchnie świata”. Tym razem kuchnia francuska.

Składniki :Crêpes100 g
mąki pszennej,25 g
kakao,1/4 łyżeczki miałkej
soli morskiej,1 łyżka miałkiego
cukru,2 średnie
jajka, lekko utrzepane,1 łyżka miękkiego
masła plus trochę do smażenia,300 ml tłustego
mleka,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (dałam
migdałowy),250 ml tłustej
śmietany,2-3 łyżki
cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,plus
płatki migdałowe do posypania,kandyzowana skórka
pomarańczy (nie dałam)całość można jeszcze polać sosem
czekoladowym.Wykonanie :Ciasto na naleśniki:Przesiać
mąkę do miski, do tego
kakao i
sól – wymieszać z
cukrem. W środku zrobić wgłębienie i wlac
jajka, roztopione
masło,
mleko i ekstrakt
waniliowy. Ubijac do uzyskania gładkiego ciasta (jednak nie za długo). Zostawić do odstania lub schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.Krem chantilly:Ubić na sztywno
śmietanę z
cukrem pudrem i ekstraktem
waniliowym. Przykryć i wstawić do lodówki.Aby usmazyć naleśniki, wstawić na średni ogień patelnię i wrzucić na nią kawałek
masła. Kiedy się rozpuści rozprowadzić na całej powierzchni. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić i smazyć około 1,5 minuty, aż ciasto się zestali, odwrócić na drugą stronę, smażyć minutę. Przełozyć na (ciepły) talerz i przykryć ręcznikiem kuchennym. Nalesniki przekładać papierem pergaminowym i przykrywać ręcznikiem.Przed podaniem na nalesniku rozprowadzić warstwę kremu, złożyć na pół i jeszcze raz na pół w
między czasie posypując
płatkami migdałowymi. Wierzch nalesnika można polać sosem
czekoladowym, posypać
migdałami i kandyzowaną skórką
pomarańczy.