ßßß
Składniki :Crêpes100 g mąki pszennej,25 g kakao,1/4 łyżeczki miałkej soli morskiej,1 łyżka miałkiego cukru,2 średnie jajka, lekko utrzepane,1 łyżka miękkiego masła plus trochę do smażenia,300 ml tłustego mleka,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam migdałowy),250 ml tłustej śmietany,2-3 łyżki cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,plus płatki migdałowe do posypania,kandyzowana skórka pomarańczy (nie dałam)całość można jeszcze polać sosem czekoladowym.Wykonanie :Ciasto na naleśniki:Przesiać mąkę do miski, do tego kakao i sól – wymieszać z cukrem. W środku zrobić wgłębienie i wlac jajka, roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Ubijac do uzyskania gładkiego ciasta (jednak nie za długo). Zostawić do odstania lub schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.Krem chantilly:Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Przykryć i wstawić do lodówki.Aby usmazyć naleśniki, wstawić na średni ogień patelnię i wrzucić na nią kawałek masła. Kiedy się rozpuści rozprowadzić na całej powierzchni. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić i smazyć około 1,5 minuty, aż ciasto się zestali, odwrócić na drugą stronę, smażyć minutę. Przełozyć na (ciepły) talerz i przykryć ręcznikiem kuchennym. Nalesniki przekładać papierem pergaminowym i przykrywać ręcznikiem.Przed podaniem na nalesniku rozprowadzić warstwę kremu, złożyć na pół i jeszcze raz na pół w między czasie posypując płatkami migdałowymi. Wierzch nalesnika można polać sosem czekoladowym, posypać migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczy.