Wykonanie
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Dzięki obecności
kaszy i odpowiedniej ilości warzyw stanowi sycący oraz treściwy posiłek. Jedni go nie znoszą, ponieważ kojarzy im się z niekoniecznie smacznymi posiłkami w szpitalu lub na szkolnej stołówce. Inni krupnik uwielbiają i zjadają kilka misek za jednym posiedzeniem. Ja należę do tej drugiej grupy osób, bowiem lubiłam krupnik jako dziecko i lubię go teraz. Ważne jest, aby zupa powstała na esencjonalnym wywarze. Dobry krupnik musi być ugotowany na porządnej porcji
mięsa i warzyw. Zależnie od tego jaki rodzaj
mięsa wybierzecie, taki smak będzie miał później Wasz krupnik. Ja zawsze łączę ze sobą kilka rodzajów
mięsa: drobiowe skrzydełka lub korpus, kości ze
schabu oraz
żeberka. Jeśli chcecie, aby zupa była delikatniejsza w smaku
wieprzowinę zastąpcie
cielęciną. Istnieje wiele przepisów na krupnik. W niektórych domach wzbogaca się go różnymi dodatkami lub innymi rodzajami
kaszy. Ja jednak w tym przypadku cenię sobie klasykę, dlatego do przygotowania krupniku zawsze używam
kaszy jęczmiennej perłowej. Istotna jest także jej odpowiednia ilość, ponieważ
kasza podczas gotowania zwiększa swoją objętość. Na 2,5 litra
wody dodaję około 200 g
kaszy, wówczas zupa ma odpowiednią konsystencję, a łyżka przysłowiowo "nie staje w talerzu". :)
Składniki:około 1 kg
mięsa (korpus lub skrzydełka drobiowe, kości ze
schabu,
żeberka lub
cielęcina)2,5 l
wody200 g
kaszy jęczmiennej perłowej4-5
ziemniaków4
marchewki2
pietruszkikawałek
selerabiała część
pora1 mała
cebula3
liście laurowekilka ziaren
pieprzukilka ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprzdodatkowo:
śmietana do zabieleniado dekoracji:
natka pietruszki lub świeży
koperekPrzygotowanie:
Mięso płuczemy pod bieżącą
wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy
wodą (2,5 litra) i zagotowujemy. Następnie ściągamy szumowiny, zmniejszamy płomień i dodajemy
liście laurowe oraz ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego. Razem gotujemy przez około godzinę (jeśli używacie wyłącznie
mięsa drobiowego, wystarczy 30-40 minut).
Cebulę obieramy i opalamy nad najmniejszym palnikiem gazówki.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dwie
marchewki ścieramy na tarce. Wrzucamy je wraz z
cebulą do
wywaru. Pozostałe warzywa (dwie
marchewki, dwie
pietruszki,
seler oraz
por) zostawiamy w całości i także dorzucamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem. Po 10 minutach wsypujemy
kaszę oraz dodajemy pół stołowej łyżki
soli.Zupę gotujemy do momentu aż warzywa i
kasza będą miękkie. Przed podaniem usuwamy
pora,
cebulę,
pietruszki,
seler oraz
marchewki pozostawione w całości.
Mięso możemy wyjąć lub podzielić na mniejsze kawałki i zostawić w zupie. (Ugotowane warzywa i
mięso możecie zużyć do przygotowania pierogów z
mięsem -> przepis tutaj).Na koniec całość doprawiamy
pieprzem oraz dosalamy, jeśli istnieje taka potrzeba. W misce gotowy krupnik zabielamy odrobiną
śmietany i dekorujemy świeżym
koperkiem lub
natką pietruszki.Smacznego!