ßßß
Składniki:(wszystkie w temperaturze pokojowej)230 g maki pszennej typ 550 + 1 łyżka stołowa150 g masła150 g cukru2 jajka30 ml mleka1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli30 g rodzynek80 g bakalii (u mnie: suszona żurawina, suszone morele, orzechy włoskie)20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej20 g kandyzowanej skórki cytrynowejwierzch ciasta:5 stołowych łyżek cukru pudru2 stołowe łyżki wodykilka kropel aromatu pomarańczowego30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej30 g kandyzowanej skórki cytrynowejdodatkowo:50 ml wódki, rumu lub likieruwodaPrzygotowania:Dzień przed upieczeniem keksa namaczamy rodzynki i żurawinę w wodzie z dodatkiem alkoholu np. rumu, wódki lub likieru.Kolejnego dnia siekamy drobno: rodzynki, orzechy, żurawinę oraz morele. Umieszczamy je w miseczce. Dorzucamy skórkę pomarańczową oraz cytrynową. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie bakalie były w niej obtoczone.Mąkę przesiewamy wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę przez około 5 minut. Następnie obroty miksera zmniejszamy na najniższe i dodajemy kolejno po jednym jajku. Dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy połowę mąki i krótko mieszamy łyżką. Dolewamy mleko, dosypujemy resztę mąki i ponownie krótko mieszamy.Na koniec dodajemy bakalie, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej o wymiarach 20 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 60 minut lub tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Ostudzone ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy w dość chłodne miejsce na dzień lub dwa. Przed podaniem keks dekorujemy lukrem i pozostałą częścią kandyzowanej skórki.Lukier:Cukier puder przesiewamy przez sito, łatwiej go wówczas rozetrzeć. Dodajemy do niego wodę oraz aromat pomarańczowy. Ucieramy za pomocą łyżki na gładką i jednolitą masę. Gotowym lukrem od razu dekorujemy ciasto.Smacznego!