Wykonanie
Keks to jedno z moich ulubionych ciast ze względu na dużą ilość
bakalii. Jest pyszny, aromatyczny i puszysty. Lubię go jeść nie tylko w ciągu Bożego Narodzenia, choć trzeba przyznać, że keks jest piękną ozdobą świątecznego stołu. Jego ogromną zaletą jest także krótki czas przygotowania. W dodatku długo utrzymuje swoją świeżość. Jeśli upieczecie go 2-3 dni przed Wigilią i odłożycie w chłodne miejsce owiniętego w ściereczkę, to po tym czasie będzie jeszcze smaczniejszy. Choć ciężko się powstrzymać od spróbowania, gdy tak pięknie się prezentuje.
Składniki:(wszystkie w temperaturze pokojowej)230 g
maki pszennej typ 550 + 1 łyżka stołowa150 g
masła150 g
cukru2
jajka30 ml
mleka1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli30 g
rodzynek80 g
bakalii (u mnie:
suszona żurawina,
suszone morele,
orzechy włoskie)20 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej20 g kandyzowanej
skórki cytrynowejwierzch ciasta:5 stołowych łyżek
cukru pudru2 stołowe łyżki
wodykilka kropel
aromatu pomarańczowego30 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej30 g kandyzowanej
skórki cytrynowejdodatkowo:50 ml
wódki,
rumu lub
likieruwodaPrzygotowania:Dzień przed upieczeniem keksa namaczamy
rodzynki i
żurawinę w wodzie z dodatkiem
alkoholu np.
rumu,
wódki lub
likieru.Kolejnego dnia siekamy drobno:
rodzynki,
orzechy,
żurawinę oraz
morele. Umieszczamy je w miseczce. Dorzucamy
skórkę pomarańczową oraz
cytrynową. Dodajemy łyżkę
mąki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie
bakalie były w niej obtoczone.
Mąkę przesiewamy wraz z
solą i
proszkiem do pieczenia. Za pomocą miksera ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę przez około 5 minut. Następnie obroty miksera zmniejszamy na najniższe i dodajemy kolejno po jednym
jajku. Dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy połowę
mąki i krótko mieszamy łyżką. Dolewamy
mleko, dosypujemy resztę
mąki i ponownie krótko mieszamy.Na koniec dodajemy
bakalie, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej o wymiarach 20 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 60 minut lub tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Ostudzone ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy w dość chłodne miejsce na dzień lub dwa. Przed podaniem keks dekorujemy lukrem i pozostałą częścią kandyzowanej skórki.
Lukier:
Cukier puder przesiewamy przez sito, łatwiej go wówczas rozetrzeć. Dodajemy do niego
wodę oraz
aromat pomarańczowy. Ucieramy za pomocą łyżki na gładką i jednolitą masę. Gotowym lukrem od razu dekorujemy ciasto.Smacznego!