Wykonanie
Nie ukrywam, że zainspirowałam się babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik).Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis.Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał.Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi
bakaliami. Kwaśny
lukier na bazie
soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej
herbatki.Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości )
- 5
jajek-
masło roślinne/margaryna - 250 gram- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 0,75 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1 szklanka
cukru- 4 łyżki kwaśnej
śmietany- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
solidodatkowo po 3 łyżki:- siekanej
gorzkiej czekolady-
żurawiny suszonej-
rodzynek-
moreli krojonych w paseczki-
orzechów włoskich- kandyzowanej
skórki pomarańczowej*- 1 łyżka
mąki pszennej- 5 łyżek
cukru pudru- sok z 1/4
cytrynyFormę wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą/mąką.
Bakalie obsypać
mąką.Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywno w połowie ubijania dodając połowę
cukru i
sól ( nie podejdą wówczas
wodą podczas oczekiwania na zużycie).Tłuszcz utrzeć z pozostałym
cukrem na puch, dodając po jednym
żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami
mąki przemiennie ze
śmietaną.
Bakalie i połowę ubitych
białek dodać do ciasta - wymieszać rozluźniając ciasto. Dodać pozostałe
białka i delikatnie wymieszać.Przelać ciasto do formy, zamknąć pokrywą i włożyć do garnka z wrzącą
wodą sięgającą połowy formy. Gotować na wolnym ogniu przez 1h i 15 minut.Po tym czasie wyjąć z
wody, otworzyć formę. Gy przestygnie wyjąć z foremki.
Cukier puder utrzeć z połową
soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji.Polać górę babki lukrem.* można użyć ulubionych
bakalii