ßßß
Składniki:babka:170 g miękkiego masła3 jajka2 szklanki mąki *3/4 szklanki maślanki1/4 szklanki soku z cytryny2 łyżki stołowe skórki cytrynowej3/4 szklanki cukru**1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solilukier:2 stołowe łyżki mleka1 szklanka cukru pudrukilka kropel aromatu pomarańczowegodo dekoracji: skórka pomarańczowa* w diecie bezglutenowej mąkę pszenną zastąpić mąką bezglutenową (polecam gotowy mix bezglutenowy do biszkopta)** podczas przygotowań używałam szklanki o pojemności 200 mlPrzygotowanie:babka:Przed przygotowaniem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy skórką cytrynową. Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na biały puch. Dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy do połączenia składników. Maślankę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do masy z masła i jajek. Na końcu wsypujemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy na babkę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.lukier:Do garnuszka wlewamy mleko, podgrzewamy aż będzie gorące. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu. Gotowym lukrem dekorujemy ostudzoną babkę. Dekorujemy skórką pomarańczową.Smacznego!
W tym miejscu pragnę złożyć wszystkim Czytelnikom bloga najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych. Niech ten czas będzie najpiękniejszy i spędzony dokładnie tak, jak lubicie najbardziej!