Wykonanie
Mam cały zapas
mrożonych owoców więc najwyższa
pora zacząć je wykorzystywać. Świetną okazją ku temu stał się ten oto przepis. Ciasto jest rewelacyjne. Wilgotne, słodkie ale przełamane kwaśnym
cytrynowym lukrem. Do tego
skórka cytrynowa daje taki fantastyczny aromat, że nie sposób się od niego oderwać. Ciasto jest na taką, raczej, małą porcję więc dla dużej rodziny polecałabym podwoić składniki. Dodatkowym plusem jest to, że utrzymuje świeżość jeszcze na drugi dzień chociaż u mnie zazwyczaj znika w jedno popołudnie.
ŹródłoSkładniki:195 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli85 g niesolonego
masła w temperaturze pokojowej150 g
cukru2 duże
jajka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka startej
skórki cytryny120 ml
mlekaszklanka
jagód (użyłam mrożonych)Składniki na
lukier:50 g
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytrynyRozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować foremkę. W misce połączyć
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić
masło aż będzie białe. Dodac
cukier i dalej ubijać. Dodać
jajko i dalej ubijać. Dodać kolejne. Dodać ekstrakt
waniliowy i
skórkę cytrynową. Na najmniejszych obrotach dodać
mąkę w
trzech porcjach i
mleko w dwóch porcjach (na przemian) zaczynając i kończąc na
mące. Mieszać tylko do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać
jagody (nie rozmrzażać wcześniej). Przełożyć ciasto do foremki i piec około 50-60 min do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem.Smacznego:)