Wykonanie
Jedną z rzeczy z którą kojarzą mi się wyjazdy wakacyjne są Jagodzianki. Świeżutkie pachnące drożdżówki wypychane
jagodami i oblane lukrem. Nieodzowny atrybut wszelkich wyjść na plażę ;-) Przygotowanie domowych jagodzianek nie sprawi wiele kłopotu. Trochę cierpliwości i
serca do
ciasta drożdżowego i będziecie cieszyć się wspaniałymi domowymi drożdżówkami.
Ciasto450 g
mąki100 g
cukruszklanka letniego
mleka100 g stopionego
masła2
jajka80 g
drożdży suchychdodatkowo300 g
jagód1
jajko na
lukiercukier pudersok z cytrynyWszystkie składniki ciasta wyrabiamy do czasu aż będzie lśniące i elastyczne. Oczywiście najprościej zrobić to przy pomocy miksera z hakiem. Wyrobione ciasto przekładamy do miski obsypanej
mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość przekładamy na blat lekko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i tniemy na paski szerokości ok 6-8 cm . Na koniec kładziemy
jagody zawijamy na raz i znowu dajemy
jagody. Zawijamy, odcinamy pozostałe ciasto lekko zalepiamy brzegi. Tak postępujemy z wszystkimi jagodziankami. Gotowe odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy z wierzchu roztrzepanym jakiem. Pieczemy 22-25 minut w temperaturze 180 st. Po przestygnięciu lukrujemy obficie . Smacznego !