Wykonanie
W tym roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na
proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta,
ciastka,
ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę
makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :)
Składniki (na 2
strucle):Ciasto:750 g przesianej
mąki + ok. szklanka
mąki do podsypywania ciasta1 łyżka
proszku do pieczenia2
jajka200 g
cukru50 g miękkiego
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1,5 szklanki
mlekaMasa makowa:350 g
maku100 g
masłapół szklanki płynnego
miodu2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub 1 torebka
cukru waniliowego2 łyżki ekstraktu
migdałowego lub 1
olejek migdałowy100 g posiekanych
orzechów,
migdałów150 g
suszonych owoców, np.
moreli,
śliwek czy
rodzynek1-2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2
jajkaLukier:1 szklanka
cukru pudru4 łyżki
wody różanejPrzygotowanie:Masa makowa:Gotowy
mak zmielony wystarczy tylko sparzyć.
Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić.
Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę.
Masło roztopić, dodać do
maku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z
cukrem i miękkim
masłem na puszystą, jasną masę. Do masy dodawać na przemian
mąkę i
mleko, całość dokładnie wymieszać. Dwie keksówki o wymiarach 30x12 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć na matę silikonową posypaną obficie
mąką, podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na ciasto delikatnie nałożyć i rozsmarować masę
makową zostawiając niewielki margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, pomagając sobie matą silikonową. Przełożyć do przygotowanych foremek (najlepiej też przeturlać przy pomocy maty wprost do foremki) i nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Piec ok. 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawić je w formie do całkowitego ostygnięcia.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować:
cukier puder wymieszać z
wodą różaną. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej
wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru. Na koniec
strucle dowolnie udekorować.