ßßß Cookit - przepis na Strucla z makiem na proszku do pieczenia

Strucla z makiem na proszku do pieczenia

nazwa

Wykonanie

W tym roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :)
Składniki (na 2 strucle):
Ciasto:
750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
200 g cukru
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki mleka
Masa makowa:
350 g maku
100 g masła
pół szklanki płynnego miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy
100 g posiekanych orzechów, migdałów
150 g suszonych owoców, np. moreli, śliwek czy rodzynek
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 jajka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wody różanej
Przygotowanie:
Masa makowa:
Gotowy mak zmielony wystarczy tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać do maku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą, jasną masę. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko, całość dokładnie wymieszać. Dwie keksówki o wymiarach 30x12 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć na matę silikonową posypaną obficie mąką, podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na ciasto delikatnie nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając niewielki margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, pomagając sobie matą silikonową. Przełożyć do przygotowanych foremek (najlepiej też przeturlać przy pomocy maty wprost do foremki) i nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Piec ok. 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawić je w formie do całkowitego ostygnięcia.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą różaną. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec strucle dowolnie udekorować.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/12/strucla-z-makiem-na-proszku-do-pieczenia.html