ßßß

Pasztet soczewicowo - dyniowy na świętaSkładniki:baza do pasztetów1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,ok 800 g dyni (masa po upieczeniu i bez pestek),3 ząbki czosnku,2 łyżki kaszy manny,2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżka płatków drożdżowych,1/2 łyżeczki oregano,1/2 łyżeczki tymianku,1/2 łyżeczki lubczykuszczypta gałki muszkatołowej,szczypta kardamonu,szczypta kurkumy,sól do smaku.pasztet z sezamem i żurawiną2 łyżki uprażonych ziaren sezamu,2 łyżki suszonej żurawiny.pasztet z suszonymi pomidoramiok. 10-12 suszonych pomidorów (najlepiej nie z oleju),3 łyżki pestek dyni.
Przygotowanie:W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku umieścić przekrojoną w ćwiartki dynię (bez pestek) i piec przez około 45 minut. Dynia powinna być miękka. Upieczona dynię odstawić do przestygnięcia i obrać ze skóry.W dużym naczyniu lub misce wymieszać soczewicę z kaszą oraz przyprawami. Dodać dynię i oliwę z oliwek. Całość zblendować na gładką masę. Spróbować i dosolić do smaku. Uwaga, jeśli robicie pasztet z suszonymi pomidorami sprawdźcie czy nie są bardzo słone. Jeśli będą bardzo słone - masę posólcie mniej.pasztet z sezamem i żurawiną: 1 łyżkę uprażonych ziaren sezamu i żurawinę dodać do zblendowanej masy i wmieszać je. Pasztet przełożyć do formy blaszanej (keksówki) posmarowanej oliwą lub przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej. Pozostałym sezamem posypać masę w formie tuż przed włożeniem do piekarnika.pasztet z suszonymi pomidorami: 2 łyżki pestek dyni dodać do zblendowanej masy i wmieszać je. Pasztet przełożyć do formy blaszanej (keksówki) posmarowanej oliwą lub przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej. Gdy masa będzie już w formie włożyć prostopadle do dna foremki plastry pomidorów. Układać równolegle wzdłuż formy. Całość posypać pozostałymi pestkami dyni.Piec około 60 min w funkcji termoobiegu + 15-20 z grzaniem od góry (powstanie chrupiąca skórka od góry). Uwaga: pasztet jest dość "mokry", a jego konsystencja w dużej mierze zależy od dyni jaką wybierzecie. Jeśli będzie to mało soczysta dynia - to 60 minut w piekarniku może w zupełności wystarczyć, żeby upiec smaczny pasztet.Smacznego!