Wykonanie
Co wegetarianie i weganie lubią jeść na święta? Barszcz, pierogi, "nie
ryby", ale przede wszystkim pasztety! Lubimy zarówno te klasyczne, krojone w plastry jak i te, które można rozsmarować na
pieczywie lub po prostu jeść łyżką. Wszystkie są pyszne, nadają się zarówno na śniadanie (do
chleba), na przekąskę w pracy (zapakowane w pudełko), na obiad w formie "pieczeni" z sosem i
ziemniakami czy na kolację.Na świątecznym
stole nie może zabraknąć pasztetu. Dlatego dziś mam dla Was właśnie bardzo smaczny pasztet do rozsmarowania na
pieczywie w dwóch wariantach. Bazą jest
dynia wraz z
kaszą jaglaną i
soczewicą. Wiem, że sezon na
dynie się skończył, ale wciąż można ją dostać w wielu sklepach, choć jej wybór jest dość ograniczony.


Pasztet
soczewicowo -
dyniowy na świętaSkładniki:baza do pasztetów1,5 szklanki ugotowanej
zielonej soczewicy,1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej,ok 800 g dyni (masa po upieczeniu i bez pestek),3 ząbki
czosnku,2 łyżki
kaszy manny,2 łyżki
oliwy z oliwek,1 łyżka
płatków drożdżowych,1/2 łyżeczki
oregano,1/2 łyżeczki
tymianku,1/2 łyżeczki
lubczykuszczypta
gałki muszkatołowej,szczypta
kardamonu,szczypta
kurkumy,
sól do smaku.pasztet z
sezamem i
żurawiną2 łyżki uprażonych ziaren
sezamu,2 łyżki
suszonej żurawiny.pasztet z
suszonymi pomidoramiok. 10-12
suszonych pomidorów (najlepiej nie z
oleju),3 łyżki pestek dyni.

Przygotowanie:W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku umieścić przekrojoną w ćwiartki
dynię (bez pestek) i piec przez około 45 minut.
Dynia powinna być miękka. Upieczona
dynię odstawić do przestygnięcia i obrać ze skóry.W dużym naczyniu lub misce wymieszać
soczewicę z
kaszą oraz
przyprawami. Dodać
dynię i
oliwę z oliwek. Całość zblendować na gładką masę. Spróbować i dosolić do smaku. Uwaga, jeśli robicie pasztet z
suszonymi pomidorami sprawdźcie czy nie są bardzo słone. Jeśli będą bardzo słone - masę posólcie mniej.pasztet z
sezamem i
żurawiną: 1 łyżkę uprażonych ziaren
sezamu i
żurawinę dodać do zblendowanej masy i wmieszać je. Pasztet przełożyć do formy blaszanej (keksówki) posmarowanej
oliwą lub przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej. Pozostałym
sezamem posypać masę w formie tuż przed włożeniem do piekarnika.pasztet z
suszonymi pomidorami: 2 łyżki pestek dyni dodać do zblendowanej masy i wmieszać je. Pasztet przełożyć do formy blaszanej (keksówki) posmarowanej
oliwą lub przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej. Gdy masa będzie już w formie włożyć prostopadle do dna foremki plastry
pomidorów. Układać równolegle wzdłuż formy. Całość posypać pozostałymi
pestkami dyni.Piec około 60 min w funkcji termoobiegu + 15-20 z grzaniem od góry (powstanie chrupiąca skórka od góry). Uwaga: pasztet jest dość "mokry", a jego konsystencja w dużej mierze zależy od dyni jaką wybierzecie. Jeśli będzie to mało soczysta
dynia - to 60 minut w piekarniku może w zupełności wystarczyć, żeby upiec smaczny pasztet.Smacznego!