Wykonanie
Tak sobie pomyślałam, że skoro ciasto
marchewkowe jest bardzo smaczne, to
czemu by nie wypróbować ciasta z pasternakiem? Z racji nadchodzących świąt upiekłam ten mój wynalazek w formie do babki, ale można skorzystać z każdej innej, którą podpowiada fantazja. Świetnie się sprawdzą nawet foremki do muffinek.Gdy tylko wyjęłam
mąkę,
cukier i
jaja, co było jasnym sygnałem, że
będę robić ciasto, i zajęłam się obieraniem
pasternaku, u mojego
boku zmaterializował się Człowiek Wyżerka (3,5 roku) i oświadczył poważnym tonem, że „ce pomósz”. Do kuchennego blatu dostawiliśmy podest i podjęliśmy czynności. Połowę
mąki trzeba było ścierać z blatu,
cukier był wybierany oślinionym palcem prosto z
torebki,
sok z cytryny nagle się gdzieś zdematerializował (okazało się, że został na chybcika wlany do miski z
jajkami, kiedy nie patrzyłam), a
skórka z cytryny została wypluta na ścianę, ale ciasto wyszło.Jeśli w takich okolicznościach przyrody nie dało się zepsuć tego ciasta, a rezultat był taki, że żadna z
trzech poczęstowanych dorosłych osób nie chciała uwierzyć, że jest w nim warzywo, to naprawdę – trzeba je upiec. Babka jest konkretna, wilgotna i aromatyczna. Koniecznie trzeba ją wykończyć
cytrynowym lukrem!
Składniki :340 g
pasternaku (waga po obraniu)240 g
mąki pszennej (tortowej)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jaja180 g
cukru100 g
masłaskórka otarta z całej
cytryny (bio!)sok z połowy
cytryny (bio!)dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
lukier cytrynowy:3/4 szklanki
cukru pudrusok z cytryny (bio!)Obrany
pasternak zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę wymieszaj, odłóż na chwilę.
Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Jajka zmiksuj z
cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodaj
masło, skórkę otartą z
cytryny i sok z połowy
cytryny. Zmiksuj do połączenia składników.Do masy
maślano-jajecznej wsyp przygotowaną wcześniej
mąkę i wymieszaj dokładnie. Gdy składniki się połączą, wmieszaj starty
pasternak (masa będzie dość gęsta).Ciasto przełóż do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy i piecz przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka).Po ostygnięciu polukruj lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki
cukru pudru i takiej ilości
soku z cytryny, która pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję (około 1 łyżki).
Related PostsBabka na
winie musującymBiscotti di Prato (cantucci)
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremRogale marcińskie krok po kroku
Drożdżowe babeczki z
truskawkami