ßßß
Składniki :340 g pasternaku (waga po obraniu)240 g mąki pszennej (tortowej)1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 jaja180 g cukru100 g masłaskórka otarta z całej cytryny (bio!)sok z połowy cytryny (bio!)dodatkowo:masło do wysmarowania formybułka tarta do obsypania formylukier cytrynowy:3/4 szklanki cukru pudrusok z cytryny (bio!)Obrany pasternak zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj, odłóż na chwilę.Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodaj masło, skórkę otartą z cytryny i sok z połowy cytryny. Zmiksuj do połączenia składników.Do masy maślano-jajecznej wsyp przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszaj dokładnie. Gdy składniki się połączą, wmieszaj starty pasternak (masa będzie dość gęsta).Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy i piecz przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka).Po ostygnięciu polukruj lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki cukru pudru i takiej ilości soku z cytryny, która pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję (około 1 łyżki).
Related PostsBabka na winie musującymBiscotti di Prato (cantucci)Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremRogale marcińskie krok po krokuDrożdżowe babeczki z truskawkami