Ciekawa odmiana dla zywkłej babki cytrynowej - dodatek zmiksowanej dyni nadaje niesamowitego kolorku i wilgotności. Polecam :)SKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka)240 g mąki pszennej40 g mąki kukurydzianej2 duże jajka120 g cukru150 g masła130 g puree z dyni2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoskórka starta z 1 cytrynymasło i bułka tarta do wysypania formy1. Masło rozpuścić i wystudzić.2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować.3 . Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników.4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C.Lukiercytrynowy:ok 1/2 szkl cukru pudru2 łyżki soku z cytrynySkładniki lukru wymieszać dokładnie, gdyby wyszedł za rzadki - dosypać jeszcze cukru pudru.