Wykonanie

Tym razem coś w innym klimacie - słone maleństwa, idealne na Sylwestra. Przepis nie tylko szybki, ale też praktyczny: 4 kształty
ciasteczek, każdy o innym smaku. W wersji oryginalnej (ciągle na fali fascynacji wcześniej wspomnianym świątecznym prezentem)
ciasteczka chilli zamieniły się na
paprykowe, a te zawierające ziarna
kopru na
ziołowe. I są prze-pysz-ne. Najlepszym dowodem niech będą regularne ubytki z zachomikowanej na sylwestra puszki z
krakersami. Że niby nie widzę.

Składniki:35 dag
mąki, szczypta
solipół łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka
musztardy18 dag
masła pokrojonego w kostkę12 dag
sera Cheddar (można zastąpić jakimkolwiek ostrzejszym w smaku) startego na tarce1
jajko2 łyżeczki posiekanych
orzechów2 łyżeczki mieszanki
ziołowej - dowolnej (ja zmieszałam
bazylię,
oregano i
tymianek)2 łyżeczki
currypo 1 łyżeczce słodkiej i ostrej
czerwonej papryki
Przygotowanie:1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Kilka blach wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj
sól,
pieprz i
musztardę.2. Do
mąki dodaj
masło i całość rozetrzyj palcami tak, żeby mieszanka przypominała okruchy. Wsyp
starty ser i wymieszaj. Dodaj
jajko i wsyztsko razem zagnieć na miękkie ciasto.3. Przełóż je na posypaną
mąką stolnicę i przez chwilę zagniataj. Następnie podziel na cztery części.4. Do jednej części wgnieć posiakane
orzechy, do drugiej mieszankę
ziół, do trzeciej
curry, a do czwartej
paprykę. Każdą część ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie wyjmuj porcje kolejno i rozwijaj.5. Każdą porcję ciasta cienko rozwałkuj. Małymi foremkami o różnych kształtach wycinaj
krakersy i układaj je na blachach, zachowując odstępy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 8 minut. Ciasto powinno trochę wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Zdejmij z blachy do wystygnięcia.6. Najlepiej każdy smak ciasta wycinać inną foremką. Wówczas każdy może wybrać takie
krakersy, jakie lubi.