ßßß Cookit - przepis na Krakersy koktailowe

Krakersy koktailowe

nazwa

Wykonanie

Tym razem coś w innym klimacie - słone maleństwa, idealne na Sylwestra. Przepis nie tylko szybki, ale też praktyczny: 4 kształty ciasteczek, każdy o innym smaku. W wersji oryginalnej (ciągle na fali fascynacji wcześniej wspomnianym świątecznym prezentem) ciasteczka chilli zamieniły się na paprykowe, a te zawierające ziarna kopru na ziołowe. I są prze-pysz-ne. Najlepszym dowodem niech będą regularne ubytki z zachomikowanej na sylwestra puszki z krakersami. Że niby nie widzę.
Składniki:
35 dag mąki, szczypta soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka musztardy
18 dag masła pokrojonego w kostkę
12 dag sera Cheddar (można zastąpić jakimkolwiek ostrzejszym w smaku) startego na tarce
1 jajko
2 łyżeczki posiekanych orzechów
2 łyżeczki mieszanki ziołowej - dowolnej (ja zmieszałam bazylię, oregano i tymianek)
2 łyżeczki curry
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej czerwonej papryki
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Kilka blach wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pieprz i musztardę.
2. Do mąki dodaj masło i całość rozetrzyj palcami tak, żeby mieszanka przypominała okruchy. Wsyp starty ser i wymieszaj. Dodaj jajko i wsyztsko razem zagnieć na miękkie ciasto.
3. Przełóż je na posypaną mąką stolnicę i przez chwilę zagniataj. Następnie podziel na cztery części.
4. Do jednej części wgnieć posiakane orzechy, do drugiej mieszankę ziół, do trzeciej curry, a do czwartej paprykę. Każdą część ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie wyjmuj porcje kolejno i rozwijaj.
5. Każdą porcję ciasta cienko rozwałkuj. Małymi foremkami o różnych kształtach wycinaj krakersy i układaj je na blachach, zachowując odstępy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 8 minut. Ciasto powinno trochę wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Zdejmij z blachy do wystygnięcia.
6. Najlepiej każdy smak ciasta wycinać inną foremką. Wówczas każdy może wybrać takie krakersy, jakie lubi.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/krakersy-koktailowe.html