Wykonanie
Co zadziwiającego jest w tym daniu? W zasadzie wszystko! Już sam pomysł, żeby połączyć delikatne
szparagi z "ciężkimi" kluskami łyżką kładzionymi może się niektórym wydać dziwaczny, ale zapewniam Was, że to konkretne połączenie smaków podpasuje każdemu, komu zależy na tym, aby zjeść coś na szybko, ze smakiem i przede wszystkim bez sztuczności!

Składniki:3/4 szklanki
mąki,1
jajko,
woda,pęczek
zielonych szparagów,1 mała
młoda cebula,1/4 szklanki
mleka skondensowanego,1 łyżka
masła,1 łyżeczka
curry,świeże
zioła:
rozmaryn,
tymianek i
oregano,
sól do smaku.

Przygotowanie:W garnku wstawić
wodę i osolić ją dodając 1/2 łyżeczki
soli (można więcej jeśli ktoś lubi).W misce wymieszać
jajko z
mąką, dodać
wodę w takiej ilości, żeby powstała dość gęsta, klejąca się masa. Ciasto na kluski nie powinno się zbyt ciągnąć, bo inaczej trudno będzie dodawać je do wrzątku.
Szparagi dokładnie umyć, odciąć końcówki i pokroić w ok 2-3 centymetrowe kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle, dodać świeże
zioła (wystarczy trochę na smak). Gdy
cebula się zeszkli dodać
szparagi i dalej smażyć.Dodać
mleko skondensowane (
mleko można zamienić na słodką
śmietankę np 18%) i
curry. Gotować na małym ogniu do czasu ugotowania klusek.Gdy
woda na kluski się zagotuje należy odmierzyć łyżką fragment ciasta (około pół łyżki) i włożyć do
wody. Ciasto powinno samo odpaść i opaść na dno garnka. Kolejno nałożyć resztę ciasta i zamieszać. Kluski będą gotowe gdy wypłyną na wierzch. Jeśli kluski wyjdą większe, powinny się pogotować ok minutę od wypłynięcia na wierzch.kluski podajemy ze
szparagami i sosem od razu po wyciągnięciu z
wody.Smacznego!