ßßß Cookit - przepis na Szparagi & kluski

Szparagi & kluski

nazwa

Wykonanie

Co zadziwiającego jest w tym daniu? W zasadzie wszystko! Już sam pomysł, żeby połączyć delikatne szparagi z "ciężkimi" kluskami łyżką kładzionymi może się niektórym wydać dziwaczny, ale zapewniam Was, że to konkretne połączenie smaków podpasuje każdemu, komu zależy na tym, aby zjeść coś na szybko, ze smakiem i przede wszystkim bez sztuczności!
Składniki:
3/4 szklanki mąki,
1 jajko,
woda,
pęczek zielonych szparagów,
1 mała młoda cebula,
1/4 szklanki mleka skondensowanego,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka curry,
świeże zioła: rozmaryn, tymianek i oregano,
sól do smaku.
Przygotowanie:
W garnku wstawić wodę i osolić ją dodając 1/2 łyżeczki soli (można więcej jeśli ktoś lubi).
W misce wymieszać jajko z mąką, dodać wodę w takiej ilości, żeby powstała dość gęsta, klejąca się masa. Ciasto na kluski nie powinno się zbyt ciągnąć, bo inaczej trudno będzie dodawać je do wrzątku.
Szparagi dokładnie umyć, odciąć końcówki i pokroić w ok 2-3 centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać świeże zioła (wystarczy trochę na smak). Gdy cebula się zeszkli dodać szparagi i dalej smażyć.
Dodać mleko skondensowane (mleko można zamienić na słodką śmietankę np 18%) i curry. Gotować na małym ogniu do czasu ugotowania klusek.
Gdy woda na kluski się zagotuje należy odmierzyć łyżką fragment ciasta (około pół łyżki) i włożyć do wody. Ciasto powinno samo odpaść i opaść na dno garnka. Kolejno nałożyć resztę ciasta i zamieszać. Kluski będą gotowe gdy wypłyną na wierzch. Jeśli kluski wyjdą większe, powinny się pogotować ok minutę od wypłynięcia na wierzch.
kluski podajemy ze szparagami i sosem od razu po wyciągnięciu z wody.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/05/szybki-obiad-szparagi-kluski.html