Wykonanie
Zupy są idealne na sezon zimowo-jesienny, bo przyjemnie rozgrzewają zmarznięte ciało. Przygotowuje się je szybko, dlatego są też świetnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, ale lubiących domowe jedzenie. Ostatnio zrobiłam lekki krem z
czerwonej soczewicy oraz soi z dużą ilością warzyw.150 g
czerwonej soczewicy60 g soi300 g
marchwi150 g
pietruszki (korzeń)150 g
pora2 małe
cebulesól,
pieprz,
tymianek,
chilliśmietananatka pietruszkiSoczewicę i
soję moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Wrzucamy ziarna do garnka i zalewamy 1,5 litra
wody. Dodajemy drobno pokrojone:
marchew,
korzeń pietruszki,
pora oraz
cebulę. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę gotowania. Zupę gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu, mieszamy co jakiś czas. 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy. Kiedy zupa jest już gotowa, przy pomocy blendera przerabiamy ją na krem. Podajemy przybraną
śmietaną i
natką pietruszki.