Wykonanie
Lubię zupy, szczególnie jesienią oraz zimą. Chętnie eksperymentuję ze
smakami, ale są takie dania do których zawsze wracam. Jednym z nich jest właśnie ogórkowa, dla mnie królowa
polskich zup (przez długi czas nie lubiłam rosołu i pomidorowej). Ponieważ jestem z centralnej Polski przez wiele lat znałam jedynie wersję z
ziemniakami. Na południu natomiast,
jada się często
ogórkową z
ryżem.2 l
wody500 g
żeberek wieprzowych500-600 g
ogórków kiszonych350 g małych
marchewek2
pietruszkipęczek
natki pietruszki1
por1
seler50 g
ryżusól,
pieprz,
tymianek, cząber,
liść laurowyopcjonalnie kwaśna
śmietanaDo garnka wrzucamy
żeberka,
marchew,
selera,
pora oraz
pietruszkę (korzeń i nać). Zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
sól oraz
liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Następnie dodajemy starte
ogórki kiszone po czym gotujemy przez kolejne 10 minut. Dodajemy
ryż oraz
przyprawy. Po kolejnych 20-25 minutach zupa jest gotowa.