ßßß

Gotowane żeberka z zupy:
Potrzebne będą:- 500-600 g żeberek wieprzowych- 3 marchewki- średni por-1/3 selera- pietruszka- 300-400 g ogórków kiszonych- 5-6 ziemniaków- 200 g gęstej śmietany 18%- sól, pieprz- liść laurowySposób wykonania:1) Mięso pokroić na kawałki, po 2-3 żeberka, a następnie zalać w garnku zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.2) W międzyczasie obrać warzywa, zetrzeć je na tarce i dodać do gotującego się mięsa, następnie gotować całość przez kolejne 40 minut.3) Przyprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy.4) Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać wraz z sokiem do garnka i gotować całość przez kolejne 40 minut.5) Na 20 minut przed końcem gotowania wlać śmietanę.6) Ziemniaki ugotować osobno i włożyć do zupy lub podawać bezpośrednio na talerzach z zupą.
Tak wykonana zupa ogórkowa może służyć zarówno jako pierwsze danie, jak i za samodzielny obiad, ponieważ w tej wersji jest to zupa bardzo gęsta.Smacznego =)