ßßß
Składniki: na około 2-2,5 litra wody5 ogórków kiszonych0,5 kg żeberek wieprzowych1/4 selera1/2 pora1 średnia marchewka5 ziemniaków2 gałązki koperku3 łyżki śmietany 18%2 listki laurowesól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Najpierw gotujemy mięso, seler, por, liście laurowe. Aż do miękkości mięsa (około 50 minut). Przelewamy wywar przez sito. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchew i ziemniaki. doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Następnie wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz posiekany koperek. Ogórki można również przetrzeć na tarce, według indywidualnych upodobań. Gotujemy jeszcze z kilka minut. Napełniamy około 2/3 szklanki zupą i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Powoli dolewamy do zupy.Żeberka z zupy można podać wraz z nią. Ja wolę je wykorzystać do innych dań, np. jako farsz do pasztecików drożdżowych.Smacznego