Wykonanie
Ci,którzy lubią zupę
ogórkową,zapewne nie pogardzą takim barszczykiem.Ja lubię jego kwaskowy smak,bardzo odpowiada mi,jak dodatek,do picia,podany w kubeczku.Na talerzu zazwyczaj podaję go w towarzystwie gotowanych
ziemniaków.Zamiast takich można dodać kilka do
wywaru podczas gotowania,a później je zmiksować.Zagęszczą nieco barszcz i nie trzeba będzie dodawać
mąki.
1
marchewka1
pietruszkakawałek
seleramięso na
wywar-ja dałam
wieprzowe żeberkapowyższe składniki zalewam 1 litrem
wody i gotuję
wywar.Oprócz tego potrzebna będzie
mąka,
śmietana,
ogórki kiszone z zalewą,opcjonalnie
natka pietruszki,
sól i
pieprz.Gdy
wywar jest gotowy wyjmuję warzywa i
mięso,a do
wywaru dolewam
wodę z
ogórków kiszonych(z jednego słoika),zostawiając odrobinę,żeby w niej rozmieszać
mąkę do zagęszczenia.Ścieram na grubej tarce kilka
ogórków,doprawiam
solą i
pieprzem do smaku i chwilę gotuję całość.Na koniec dolewam pozostałą
wodę z
ogórków z
mąką oraz
śmietanę.Można posypać
natką pietruszki,ja użyłam suszonej.Właśnie taki podałam do placuszków . Smacznego!!!