ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie śliwkowym po staropolsku

Schab w sosie śliwkowym po staropolsku

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg schabu bez kości
cytryna
1 łyżka suszonej natki pietruszki
2 szklanki suszonych śliwek
2 duże cebule
sól
pieprz
4 łyżki oleju
dodatki (u mnie: kopytka i kapusta zasmażana)
Czas przygotowania: 60 min
Niedziela to taki dzień, kiedy można zrobić sobie coś nie na szybko. Takie przemyślane od a do z danie to czysta przyjemność z obiadu. Schab w sosie śliwkowym w swoim pierwowzorze to potrawa przygotowywana chyba w 3 lub 4 garnkach, ale nie widzę sensu aż tak sobie zajmować czasu. Moja wersja jest z jednej głębokiej patelni.
Wilgotną, skropioną octem ściereczką dokładnie przecieram mięso, daję je na talerz lub na dowolne inne naczynie, polewam dość obficie sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą, pieprzem i pietruszką. Wstawiam na godzinę do lodówki.
Suszone śliwki zalewam letnią, przegotowaną wodą tak, aby wody było mniej więcej 1 cm więcej.
Na głębokiej patelni (moja ma jakieś 9 cm) rozgrzewam olej i rumienię na nim schab. Kiedy mięso jest już zrumienione, dodaję 3 łyżki wody, w której moczą się śliwki. Zmniejszam nieco moc palnika i zostawiam na 20 minut, żeby mięso spokojnie się dusiło. Siekam cebulę i dodaję ją wraz ze śliwkami i wodą (tak, tą samą, w której nadal były śliwki) do mięsa. Zostawiam wszystko pod przykryciem na tyle długo, aby mięso zdążyło zmięknąć (góra 10 minut).
Uduszony schab wyjmuję z patelni. To, co na niej zostało miksuję, aby powstał delikatny sos (w przypadku braku miksera pozostaje przetarcie przez sito). Mięso kroję na plastry i wkładam jeszcze na chwilę do sosu, aby było cieplutkie.
Schab jest gotowy. Podaję go z kopytkami i kapustą zasmażaną. Jak pewnie zauważyliście, sos nie wymaga żadnego zagęszczania, więc nie dodawajcie tam jakiejś mąki, żeby nie psuć smaku i nie dodawać niepotrzebnych kalorii. Podobnie z kapustą zasmażaną – tam również nie daję mąki. Jeśli trzeba ją zagęścić, lepiej wziąć odrobinę ziemniaczanego puree.
Podana ilość wystarczy bez problemu dla 8 osób lub na dwa dni dla 4 osób. Ja zamierzam jutro znowu zjeść ten schab :)
Schab w sosie śliwkowym jest bardzo miękki, a przy tym można do niego podać w zasadzie każdą surówkę lub sałatkę. Jeśli chcecie błysnąć przed rodziną czy znajomymi czymś z tradycją i jednocześnie dość wykwintnym, zdecydowanie ta potrawa się nadaje. Filozofii wielkiej nie wymaga, a wrażenie robi ;) Smacznego!
Podobne przepisy
Farsz z wątróbki i mięsa
Placek wielkanocny z jajami
Rosół z kaczki z naleśnikiem
Sernik – 2 keksówki
Sałatka jarzynowa w galarecie
Źródło:http://www.gryzz.pl/schab-w-sosie-sliwkowym-po-staropolsku