Wykonanie
Składniki1 kg
schabu bez kości
cytryna1 łyżka suszonej
natki pietruszki2 szklanki suszonych
śliwek2 duże
cebulesólpieprz4 łyżki
olejudodatki (u mnie: kopytka i
kapusta zasmażana)Czas przygotowania: 60 minNiedziela to taki dzień, kiedy można zrobić sobie coś nie na szybko. Takie przemyślane od a do z danie to czysta przyjemność z obiadu.
Schab w
sosie śliwkowym w swoim pierwowzorze to potrawa przygotowywana chyba w 3 lub 4 garnkach, ale nie widzę sensu aż tak sobie zajmować czasu. Moja wersja jest z jednej głębokiej patelni.Wilgotną, skropioną
octem ściereczką dokładnie przecieram
mięso,
daję je na talerz lub na dowolne inne naczynie, polewam dość obficie
sokiem z cytryny. Następnie nacieram
solą,
pieprzem i
pietruszką. Wstawiam na godzinę do lodówki.
Suszone śliwki zalewam letnią, przegotowaną
wodą tak, aby
wody było mniej więcej 1 cm więcej.Na głębokiej patelni (moja ma jakieś 9 cm) rozgrzewam
olej i rumienię na nim
schab. Kiedy
mięso jest już zrumienione, dodaję 3 łyżki
wody, w której moczą się
śliwki. Zmniejszam nieco moc palnika i zostawiam na 20 minut, żeby
mięso spokojnie się dusiło. Siekam
cebulę i dodaję ją wraz ze
śliwkami i
wodą (tak, tą samą, w której nadal były
śliwki) do
mięsa. Zostawiam wszystko pod przykryciem na tyle długo, aby
mięso zdążyło zmięknąć (góra 10 minut).Uduszony
schab wyjmuję z patelni. To, co na niej zostało miksuję, aby powstał delikatny sos (w przypadku braku miksera pozostaje przetarcie przez sito).
Mięso kroję na plastry i wkładam jeszcze na chwilę do sosu, aby było cieplutkie.
Schab jest gotowy. Podaję go z kopytkami i
kapustą zasmażaną. Jak pewnie zauważyliście, sos nie wymaga żadnego zagęszczania, więc nie dodawajcie tam jakiejś
mąki, żeby nie psuć smaku i nie dodawać niepotrzebnych kalorii. Podobnie z
kapustą zasmażaną – tam również nie
daję mąki. Jeśli trzeba ją zagęścić, lepiej wziąć odrobinę ziemniaczanego puree.Podana ilość wystarczy bez problemu dla 8 osób lub na dwa dni dla 4 osób. Ja zamierzam jutro znowu zjeść ten
schab :)
Schab w
sosie śliwkowym jest bardzo miękki, a przy tym można do niego podać w zasadzie każdą surówkę lub
sałatkę. Jeśli chcecie błysnąć przed rodziną czy znajomymi czymś z tradycją i jednocześnie dość wykwintnym, zdecydowanie ta potrawa się nadaje. Filozofii wielkiej nie wymaga, a wrażenie robi ;) Smacznego!
Podobne przepisyFarsz z
wątróbki i
mięsaPlacek wielkanocny z
jajamiRosół z
kaczki z naleśnikiemSernik – 2 keksówki
Sałatka jarzynowa w galarecie