ßßß
Składniki3 szklanki mąki4 jajka1-2 łyżki cukru waniliowego0,5 l mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia4 duże jabłkaolej do smażeniacukier puder do posypaniaCzas przygotowania: 40 minZainspirowana tym, że wczoraj zobaczyłam jabłka w cieście, dziś stwierdziłam, że zrobię racuchy. Ilość spokojnie starcza dla 4-5 głodnych osób.Obieram i kroję na drobne plasterki jabłka. Następnie przygotowuję 2 naczynia. Jajka – oddzielam białka od żółtek. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wlewam mleko. Mieszam wszystko, żeby uzyskać gładką masę. Następnie ubijam białka tak, aby wyszła dość sztywna piana. Łączę delikatnie białka z resztą składników, żeby ciasto za bardzo nie opadło i dodaję pokrojone wcześniej jabłka. Jeszcze raz delikatnie mieszam.Na patelni rozgrzewam olej i chochelką nalewam ciasto. Prawdę mówiąc, kształtem nie bardzo zawracam sobie głowę – tak mniej więcej staram się, żeby wielkościowo racuchy były zbliżone. Smażę z obu stron na złoty kolor i wykładam na talerz, na którym wcześniej kładę ręczniki papierowe. Kiedy racuchy są odsączone z tłuszczu, posypuję je cukrem pudrem i wcinam.Cukier waniliowy można zastąpić zwykłym, a jeśli lubicie, dorzućcie odrobinę cynamonu.Racuchy wychodzą bardzo puszyste. Najlepiej zjeść je oczywiście na ciepło, ale i chłodne nie tracą smaku :)

Podobne przepisyTradycyjny chrust (faworki)
Karnawałowe kwiaty z pomarańczową nutą
Naleśniki ruskie
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami