Wykonanie
Składniki3 szklanki
mąki4
jajka1-2 łyżki
cukru waniliowego0,5 l
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 duże
jabłkaolej do smażenia
cukier puder do posypaniaCzas przygotowania: 40 minZainspirowana tym, że wczoraj zobaczyłam
jabłka w cieście, dziś stwierdziłam, że zrobię racuchy. Ilość spokojnie starcza dla 4-5 głodnych osób.Obieram i kroję na drobne plasterki
jabłka. Następnie przygotowuję 2 naczynia.
Jajka – oddzielam
białka od
żółtek. Do
żółtek wsypuję
mąkę,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i wlewam
mleko. Mieszam wszystko, żeby uzyskać gładką masę. Następnie ubijam
białka tak, aby wyszła dość sztywna piana. Łączę delikatnie
białka z resztą składników, żeby ciasto za bardzo nie opadło i dodaję pokrojone wcześniej
jabłka. Jeszcze raz delikatnie mieszam.Na patelni rozgrzewam
olej i chochelką nalewam ciasto. Prawdę mówiąc, kształtem nie bardzo zawracam sobie głowę – tak mniej więcej staram się, żeby wielkościowo racuchy były zbliżone. Smażę z obu stron na złoty kolor i wykładam na talerz, na którym wcześniej kładę ręczniki papierowe. Kiedy racuchy są odsączone z tłuszczu, posypuję je
cukrem pudrem i wcinam.
Cukier waniliowy można zastąpić zwykłym, a jeśli lubicie, dorzućcie odrobinę
cynamonu.Racuchy wychodzą bardzo puszyste. Najlepiej zjeść je oczywiście na ciepło, ale i chłodne nie
tracą smaku :)
Podobne przepisyTradycyjny chrust (
faworki)
Karnawałowe kwiaty z
pomarańczową nutą
Naleśniki ruskie
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi
Ciasto
jogurtowe z
brzoskwiniami