Wykonanie
Składniki30 dag
wędzonego boczku40 dag
kiełbasy (polecam
cienkie kiełbaski pieprzowe)2 spore
cebule2 duże
cukinie (moje miały po około 45 cm długości i około 12 cm średnicy w najszerszym miejscu, więc były naprawdę duże) lub odpowiednio 3-4 mniejsze1 puszka krojonych
pomidorów bez skórki
sólopcjonalnie
pieprz (jeśli używacie
kiełbasy, która nie jest zbyt pikantna)suszona
bazyliasłodka papryka w proszkuopcjonalnie 1-2 łyżki
olejuopcjonalnie 2-3 łyżki
przecieru pomidorowegoCzas przygotowania: 60 minObiecywałam, że
cukinia na dniach pojawi się na blogu. I oto jest. Nie bardzo miałam pomysł, jaką potrawę zrobić w pierwszej kolejności, ale dzięki uprzejmości Moniki z zapach-domu.blogspot.com i jej szybkiej radzie
mogę Wam dzisiaj zaproponować
cukiniowe leczo.Odnoszę wrażenie, że ta wersja lecza jest o wiele lżejsza od swojego oryginalnego
paprykowego pierwowzoru. Przetestowałam ją dzisiaj na rodzinie, wszyscy żyją i zadowoleni ;)Z podanej ilości składników wychodzi dość dużo lecza (wykarmicie bez problemu 4-5 głodnych, dorosłych osób i może jeszcze coś zostanie), więc najlepiej do jej przygotowania użyć naprawdę głębokiej patelni lub dużego garnka.Zaczynam od
cukinii, bo jest z nią chwilę roboty. Po pierwsze myję, a po drugie obieraczka w dłoń i usuwam skórkę. Jest dość cienka i łatwo schodzi. Teoretycznie można zostawić, ale bardziej mi smakuje w takich daniach obrana
cukinia. Następnie kroję
cukinię wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Wtedy jest najłatwiej usunąć gniazda nasienne. Kiedy zostaje mi już sam miąższ, kroje go na spore cząstki.
Cukinia leży w misce i czeka. Tymczasem kroję
boczek na kostkę, a
kiełbaski na plasterki. Wrzucam je na patelnię i podsmażam. Tymczasem
cebulę kroję na
pióra i dodaję do
boczku i
kiełbasy, żeby się zeszkliła. Dzisiaj trafił mi się wyjątkowo
chudy boczek, więc poratowałam się 2 łyżkami
oleju.Następnie wrzucam
cukinię i przykrywam patelnię. Co jakiś czas mieszam, żeby
cukinia udusiła się w miarę równo. Nie trzeba na to wiele czasu, bo około 15 minut.Po tym czasie dodaję
pomidory i jeszcze chwilę duszę wszystko razem. Jeśli wolicie bardziej gęstą konsystencję, można dodać
przecieru pomidorowego.Doprawiam wszystko
bazylią,
papryką w proszku i
solą. Tym razem miałam
kiełbaski pieprzowe, więc
pieprzu już nie
dawałam, ale jeśli używacie łagodnej
kiełbasy, nie wahajcie się dodać
pieprzu.Mnie takie leczo najbardziej smakuje z
białym chlebem. Danie jest bardzo sycące, ale jednocześnie mam po nim poczucie lekkości. Zdecydowanie polecam. Smacznego!
Podobne przepisy
Placki z
cukinii i
fetyNaleśniki z
mięsemFasolka po bretońskuPenne z sosem mięsnym
Smażony
kurczak i
cukinia au gratin według Julii
Child