Mój mąż na dźwięk słowa "cukinia" dostaje gęsiej skórki. Reszta rodziny ze smakiem zajada cukinię niemal pod każdą postacią, jednak rekordy bije bigos z cukinii. Względnie prosty i szybki w przygotowaniu. Poza podstawową ramą kiełbaska+cukinia+pomidory można urozmaicać go do woli. Dziś proponuję Wam moją wersję - może podacie własne warianty?Składniki:4 średnie cukinie4 cebule4 kiełbaski typu "zwyczajna"20 dag boczku wędzonego1 puszka pomidorów krojonych bez skórki3 łyżki koncentratu pomidorowegopieprzsólczosnekbazyliapapryka ostraolejSposób przygotowania:W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w piórka cebulkę. Dodaj do cebuli pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w półplasterki. Podsmaż. Obierz cukinię, przekrój na cztery części wzdłuż - sprawdź, czy są gniazda nasienne - jeśli są, wytnij. Pokrój cukinię w duże kawałki i wrzuć do cebulki i wędliny. Przykryj i duś około 15-20 minut. Dołóż pomidory i koncentrat, dopraw do smaku. Podawaj z chlebem lub ziemniakami z wody.