ßßß Cookit - przepis na Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

nazwa

Wykonanie

Mój mąż na dźwięk słowa "cukinia" dostaje gęsiej skórki. Reszta rodziny ze smakiem zajada cukinię niemal pod każdą postacią, jednak rekordy bije bigos z cukinii. Względnie prosty i szybki w przygotowaniu. Poza podstawową ramą kiełbaska+cukinia+pomidory można urozmaicać go do woli. Dziś proponuję Wam moją wersję - może podacie własne warianty?
Składniki:
4 średnie cukinie
4 cebule
4 kiełbaski typu "zwyczajna"
20 dag boczku wędzonego
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
sól
czosnek
bazylia
papryka ostra
olej
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w piórka cebulkę. Dodaj do cebuli pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w półplasterki. Podsmaż. Obierz cukinię, przekrój na cztery części wzdłuż - sprawdź, czy są gniazda nasienne - jeśli są, wytnij. Pokrój cukinię w duże kawałki i wrzuć do cebulki i wędliny. Przykryj i duś około 15-20 minut. Dołóż pomidory i koncentrat, dopraw do smaku. Podawaj z chlebem lub ziemniakami z wody.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/07/bigos-z-cukinii_25.html