ßßß
Składniki2 piersi z kurczakapapryka słodka w proszkusól3 łyżki oliwy z oliwek5 ząbków czosnku1 cebula1 duża czerwona papryka1 duża marchew2 łyżki soku z cytrynysól5 łyżek oliwy z oliwekkiełki słonecznikaCzas przygotowania: 15 minPiersi z kurczaka myję, czyszczę z wszystkich błon, solę i posypuję słodką papryką w proszku. Smażę ze wszystkich stron chwilę na 3 łyżkach oliwy z oliwek.Czosnek rozgniatam, cebulę i paprykę kroję na kostkę, a marchew ścieram na tarce, na dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewam 4-5 łyżek oliwy i wrzucam na nią czosnek. Po około 30 sekundach dodaję warzywa i smażę je 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.Warzywa się smażą, a ja jedną miarkę kaszki kuskus (szklanka to jest z reguły całe opakowanie i wychodzi tego naprawdę dość dużo) wsypuję do salaterki lub jakiegoś niedużego garnka. Lekko solę i zalewam jedną miarką wrzątku. Zostawiam na 5 minut pod przykryciem.Warzywa powinny już zmięknąć, kuskus zdążył napęcznieć, więc przesypuję go na patelnię, jeszcze trochę solę i całość przesmażam 2-3 minuty. Na koniec dodaję 2 łyżki soku z cytryny i mieszam.Pozostaje już tylko kurczaka i kuskus przełożyć na talerz, dodać nieco kiełków słonecznika i jeść. Smacznego!
Podobne przepisyKurczak w sosie słodko-kwaśnymCytrynowo-winny kurczakSalsa paprykowa ze smażoną cukiniąKurczak z tagliatelle na szybko
Ryż z warzywami i kurczakiem