Wykonanie
Składniki2
piersi z kurczakapapryka słodka w proszku
sól3 łyżki
oliwy z oliwek5 ząbków
czosnku1
cebula1 duża
czerwona papryka1 duża
marchew2 łyżki
soku z cytrynysól5 łyżek
oliwy z oliwekkiełki słonecznikaCzas przygotowania: 15 min
Piersi z kurczaka myję, czyszczę z wszystkich błon,
solę i posypuję
słodką papryką w proszku. Smażę ze wszystkich stron chwilę na 3 łyżkach
oliwy z oliwek.
Czosnek rozgniatam,
cebulę i
paprykę kroję na kostkę, a
marchew ścieram na tarce, na dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewam 4-5 łyżek
oliwy i wrzucam na nią
czosnek. Po około 30 sekundach dodaję warzywa i smażę je 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.Warzywa się smażą, a ja jedną miarkę
kaszki kuskus (szklanka to jest z reguły całe opakowanie i wychodzi tego naprawdę dość dużo) wsypuję do salaterki lub jakiegoś niedużego garnka. Lekko
solę i zalewam jedną miarką wrzątku. Zostawiam na 5 minut pod przykryciem.Warzywa powinny już zmięknąć,
kuskus zdążył napęcznieć, więc przesypuję go na patelnię, jeszcze trochę
solę i całość przesmażam 2-3 minuty. Na koniec dodaję 2 łyżki
soku z cytryny i mieszam.Pozostaje już tylko
kurczaka i
kuskus przełożyć na talerz, dodać nieco
kiełków słonecznika i jeść. Smacznego!
Podobne przepisy
Kurczak w
sosie słodko-kwaśnymCytrynowo-
winny kurczakSalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąKurczak z tagliatelle na szybko
Ryż z warzywami i
kurczakiem