Wykonanie
Składniki1 dojrzałe, duże
awokado2 ząbki
czosnkukilka listków świeżej
bazylii lub 1 łyżeczka suszonej1 łyżka
soku z cytrynysólpieprz1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
oliwy z oliwekCzas przygotowania: 10 minJadacie awokado? Samo jest dla mnie nijakie. Ale jak je dobrze doprawić, to może stać się całkiem przyjemne dla podniebienia :)Jedno
awokado wystarcza na pastę dla dwóch osób, więc jeśli chcecie jeszcze kogoś wykarmić, kupcie od razu dwa duże
owoce.Obieram
awokado i wyjmuję z niego pestkę (pestka ma brązową łupinę, która lubi się przykleić do
owocu, więc też ją wyjmuję – raczej odchodzi bezproblemowo). Kroję
owoc na kostkę i wrzucam do blendera.Obieram
czosnek i też wkładam do blendera. Miksuję wszystko na drobne cząstki (ale nie na papkę).Przekładam zmiksowaną masę do miseczki, dodaję
oliwę,
bazylię,
słodką paprykę,
sok z cytryny oraz
sól i
pieprz do smaku. Mieszam wszystkie składniki i pasta jest gotowa. Według mnie idealnie pasuje do grzanek – mogą być z jasnego lub
ciemnego pieczywa, jak kto lubi. W każdym razie fajnie taka grzanka zaostrza smak pasty. Polecam. Smacznego!
Podobne przepisy
Kurczak z tagliatelle na szybkoSalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąCytrynowo-
winny kurczakBrzoskwinie faszerowane pastą z
tuńczykaTrzy błyskawiczne dipy