ßßß Cookit - przepis na Pasta z awokado

Pasta z awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 dojrzałe, duże awokado
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
Czas przygotowania: 10 min
Jadacie awokado? Samo jest dla mnie nijakie. Ale jak je dobrze doprawić, to może stać się całkiem przyjemne dla podniebienia :)
Jedno awokado wystarcza na pastę dla dwóch osób, więc jeśli chcecie jeszcze kogoś wykarmić, kupcie od razu dwa duże owoce.
Obieram awokado i wyjmuję z niego pestkę (pestka ma brązową łupinę, która lubi się przykleić do owocu, więc też ją wyjmuję – raczej odchodzi bezproblemowo). Kroję owoc na kostkę i wrzucam do blendera.
Obieram czosnek i też wkładam do blendera. Miksuję wszystko na drobne cząstki (ale nie na papkę).
Przekładam zmiksowaną masę do miseczki, dodaję oliwę, bazylię, słodką paprykę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystkie składniki i pasta jest gotowa. Według mnie idealnie pasuje do grzanek – mogą być z jasnego lub ciemnego pieczywa, jak kto lubi. W każdym razie fajnie taka grzanka zaostrza smak pasty. Polecam. Smacznego!
Podobne przepisy
Kurczak z tagliatelle na szybko
Salsa paprykowa ze smażoną cukinią
Cytrynowo-winny kurczak
Brzoskwinie faszerowane pastą z tuńczyka
Trzy błyskawiczne dipy
Źródło:http://www.gryzz.pl/pasta-z-awokado