ßßß
Składniki1 dojrzałe, duże awokado2 ząbki czosnkukilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej1 łyżka soku z cytrynysólpieprz1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 łyżki oliwy z oliwekCzas przygotowania: 10 minJadacie awokado? Samo jest dla mnie nijakie. Ale jak je dobrze doprawić, to może stać się całkiem przyjemne dla podniebienia :)Jedno awokado wystarcza na pastę dla dwóch osób, więc jeśli chcecie jeszcze kogoś wykarmić, kupcie od razu dwa duże owoce.Obieram awokado i wyjmuję z niego pestkę (pestka ma brązową łupinę, która lubi się przykleić do owocu, więc też ją wyjmuję – raczej odchodzi bezproblemowo). Kroję owoc na kostkę i wrzucam do blendera.Obieram czosnek i też wkładam do blendera. Miksuję wszystko na drobne cząstki (ale nie na papkę).Przekładam zmiksowaną masę do miseczki, dodaję oliwę, bazylię, słodką paprykę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystkie składniki i pasta jest gotowa. Według mnie idealnie pasuje do grzanek – mogą być z jasnego lub ciemnego pieczywa, jak kto lubi. W każdym razie fajnie taka grzanka zaostrza smak pasty. Polecam. Smacznego!

Podobne przepisyKurczak z tagliatelle na szybkoSalsa paprykowa ze smażoną cukiniąCytrynowo-winny kurczakBrzoskwinie faszerowane pastą z tuńczykaTrzy błyskawiczne dipy