Wykonanie
Siadłam sobie dziś w kuchni i tak się zastanawiałam: „co by tu dziś” przygotować smacznego i zdrowego na śniadanko… i żeby było proste i żeby było szybkie i żeby
potem nie trzeba było zmywać tony naczyń i żeby było oryginalne… bo nie lubię w kuchni nudy i powtarzalności.I tak powstała pasta „Cobytudziś” – polecam, spełniła wszystkie moje „i żeby”.:)
Składnik na pastę „Cobytudziś”:
awokado dojrzałe – 1 szt,
ser mozzarella – 220 g,
bazylia świeża lub mrożona – 3 łyżki,
czosnek – 1 ząbek,
oliwa z oliwek – 2 łyżki,
sok z cytryny – 1 łyżeczka,
sól do smaku,
pieprz do smaku.Przygotowanie:Obrać
awokado pokroić i umieścić w rozdrabniaczu. Skropić
sokiem z cytryny i dodać posiekaną
bazylię (ja korzystałam z
bazylii mrożonej), zmiksować. Dodać pokrojony
ser, obrany i zmiażdżony
czosnek a
potem zmiksować ponownie. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Idealna pasta na śniadanie do
ciemnego pieczywa – polecam.