Wykonanie
Szybkie do przygotowania i do tego zdrowe danie, tym razem pesto z
awokado. Zastanawiałam się pewnego razu do czego wykorzystać
awokado, które już było dojrzałe i wypadałoby go zjeść. Krzaczek z
bazylią miał jeszcze wystarczająco dużo listków, aby wystarczyło ich do pesto, więc połączyłam je z
awokado. Zazwyczaj staram się, aby zbyt dużo czasu nie zajmowało przygotowanie posiłku i ten warunek na 100% spełnia pesto z
awokado. Smak takiego pesto bardzo mi odpowiada, jest delikatne, a zarazem bardzo sycące.
Składniki:(porcja dla 3 dorosłych osób)1 dojrzałe
awokado1 szklanka listków świeżej
bazylii2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka orzeszków
nerkowcaświeżo mielony
pieprzsól3 łyżki tartego
parmezanu (opcjonalnie)300 g
makaronu spaghettiPrzygotowanie:Do blendera wrzucić obrany
czosnek i orzeszki, rozdrobnić dodając
oliwę.Następnie dodać miąższ z
awokado, listki
bazylii i
sok z cytryny.Wszystko w miarę równomiernie rozdrobnić (tak jak nam to odpowiada), pod koniec doprawić
pieprzem i
solą do smaku.
Makaron ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu.Po odcedzeniu
makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać, aby oblepiło
makaron.Po nałożeniu na talerze wierzch można posypać tartym
parmezanem.Zobacz również: