ßßß
Szybkie do przygotowania i do tego zdrowe danie, tym razem pesto z awokado. Zastanawiałam się pewnego razu do czego wykorzystać awokado, które już było dojrzałe i wypadałoby go zjeść. Krzaczek z bazylią miał jeszcze wystarczająco dużo listków, aby wystarczyło ich do pesto, więc połączyłam je z awokado. Zazwyczaj staram się, aby zbyt dużo czasu nie zajmowało przygotowanie posiłku i ten warunek na 100% spełnia pesto z awokado. Smak takiego pesto bardzo mi odpowiada, jest delikatne, a zarazem bardzo sycące.
Składniki:(porcja dla 3 dorosłych osób)1 dojrzałe awokado1 szklanka listków świeżej bazylii2 ząbki czosnku1 łyżeczka soku z cytryny2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka orzeszków nerkowcaświeżo mielony pieprzsól3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)300 g makaronu spaghettiPrzygotowanie:Do blendera wrzucić obrany czosnek i orzeszki, rozdrobnić dodając oliwę.Następnie dodać miąższ z awokado, listki bazylii i sok z cytryny.Wszystko w miarę równomiernie rozdrobnić (tak jak nam to odpowiada), pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku.Makaron ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu.Po odcedzeniu makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać, aby oblepiło makaron.Po nałożeniu na talerze wierzch można posypać tartym parmezanem.Zobacz również: